Våghalsen köpte en gård för sex miljoner

Björn Riedmüller driver ensam ett stort lantbruk utanför Loftahammar. Arbetsdagarna är långa och ekonomin skral. Men han har aldrig ångrat köpet.

Boningshuset - den 300 hektar stora fastighetens hjärta i Stora Sandered.

Boningshuset - den 300 hektar stora fastighetens hjärta i Stora Sandered.

Foto: Lisa Olaison

Västervik2008-07-14 00:06
Han möter oss i dörren med arbetskläderna på: oranga hängselbyxor och en röd t-shirt med tryck. Björn Riedmüller ser avslappnad och glad ut. Det luktar svagt av kaffe i det furupräglade köket. På köksbordet ligger en snusdosa och några lantbrukstidningar. Vi slår oss ner för att diskutera köpet. - Man har nog vetat vad man ska göra sedan man var i den där åldern, säger han och pekar på kusinbarnet Kalle Riedmüller, 5 år, som är på besök och larmar i köket.Gården ligger i Stora Sandered någon mil nordost om Loftahammar. Fastigheten är 300 hektar stor och innefattar 40 köttdjur. Björn köpte rubbet 22 år gammal för sex miljoner kronor av ett äldre par som inte ville sälja till några sommargäster. Det första han gjorde var att renovera nedervåningen i boningshuset.- Man vill ju sätta sin egen prägel på det. Här ska jag bo nu hela livet antagligen.Jordbruket är KRAV-anslutet och i vår blir även köttproduktionen ekologisk.- Det är ju det folk vill ha idag. Och bor man som jag gör får man försöka göra vad man kan för miljön.Mjölkproduktion har han valt bort. Det är inte lönsamt på grund av höga foderpriser. Men ett lantbruk utan djur är en "död" gård. - Djuren ger ju något tillbaka. Klappar man en maskin så mår den ju inte bättre, skämtar han.Dagtid är han maskinentreprenör och hjälper andra jordbrukare med olika jobb som kräver maskiner. Sin egen gård ägnar han sig åt på kvällar och helger. - Normalt har man 1800 arbetstimmar per år. Men jag har säkert det dubbla. En vanlig arbetsdag börjar sex på morgonen och slutar tio på kvällen. Björn har en stressig månad bakom sig, men nu är första skörden avklarad. Och i juli är det lite lugnare. - Jag är egentligen ingen morgonmänniska. I dag gick jag upp halv åtta. Så det här kan man kalla semestervecka. Björn Riedmüller växte upp i närheten av Stora Sandered på familjegården Gärdet. Föräldrarna drev ett småskaligt jordbruk och hans största intresse var traktorer. När han var så pass liten att han inte orkade trycka ner gårdstraktorns koppling med foten tog han spjärn mot ratten. En viktig förklaring till hans stora jordbruksintresse tror han är att föräldragården var så pass liten att det aldrig blev tråkigt.- Växer man upp på ett större jordbruk där alla jobbar hela tiden försvinner suget. På stora gårdar blir jobbet aldrig färdigt.- Jag var alltid runt på alla gårdar när jag var yngre. Hemma räckte det ju inte till.Han var pappa Kjells pojke. Kjell fick inte gå fem meter utan att Björn skulle följa med. Och han tror att han har ärvt pappans ganska avslappnade förhållningssätt till livet. "Det löser sig-attityd", kallar Björn det.Efter Lantbruksgymnasiet i Gamleby och ett maskinistjobb i Hjorted blev ett visst jordbruk till salu. Från början avrådde hans föräldrar honom att köpa gården i Stora Sandered. Björn tvekade själv många gånger innan han slog till och kallar det ett livsåtagande. Men efter affären kändes det bra.- Jag har aldrig ångrat köpet. Det är klart man gjorde rätt.
Björn Riedmüller
Ålder: 24.Bor: Stora Sandered, Loftahammar.Yrke: Lantbrukare och maskinentreprenör.Familj: Mamma Eva, pappa Kjell, lillasyster Sofia, 22 år.Fritid: Jag jobbar med mitt fritidsintresse.Favoritmat: Mammas kroppkakor. Dricker: Öl.Lyssnar på: Allt från dansband till hårdrock, till exempel: Metallica, ACDC, Lasse Stefanz.Läser: Lantbrukstidningar.Bästa egenskap: Positiv och driftig. Otroligt omtänksam, enligt andra.Sämre egenskap: Morgontrött.Avskyr: Folk som inte håller vad de lovar.Bästa årstiden: Våren när snön försvinner.Motto: Det man inte hinner idag får man ta i morgon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om