Vilda stjärnor till jul

Julstjärnan är en av julens populäraste julblommor. Ursprungligen kommer den från Mexiko, men numera växer den vilt även i flera andra länder.

Klassisk julstämning ger våra odlade små stjärnor.Foto: Blomsterfrämjandet

Klassisk julstämning ger våra odlade små stjärnor.Foto: Blomsterfrämjandet

Foto:

Västervik2008-12-22 18:23
Utanför ett övergivet hus i en avlägsen bergsby på norra Teneriffa hittar jag en julstjärna i full blom. Busken är visserligen gles och därmed ur vårt skandinaviska sätt att se det kanske inte särskilt vacker. Men den lite spretiga och kantiga formen har onekligen sin charm. Den är dessutom enormt hög, närmare tre meter upp i luften blommar de röda stjärnorna. Fast egentligen är de röda bladen inga kronblad, utan en del av plantan som brukar kallas högblad. Själva blommorna är istället små, gula och oansenliga i mitten av alla de röda bladen.Den som rest runt i södra Europa, på Kanarieöarna, i Mellanamerika, södra USA och Mexiko så här års har säkert lagt märke till dem. Julstjärnorna växer nämligen mer eller mindre vilt i de här områdena. Eftersom de är tåliga i sina ursprungsmiljöer hittar man dem ofta just lite övergivna, ungefär som våra trakters syrener eller andra torpväxter.Julstjärnan upptäcktes av västvärldens botanister redan i början på 1800-talet i Mexiko. Den blev snart en symbol för julen och kärleken. I många länder har den namn som tydligt pekar på symbolvärdet. I Frankrike heter den till exempel étoile d’amour, kärlekens stjärna, och i Spanien flores de la noche buena, den heliga nattens blomma.För att julstjärnan ska blomma till jul på våra breddgrader krävs lite specialbehandling. Den går i blom först när dag och natt är ungefär lika långa. Odlarna i Sverige och norra Europa måste därför mörklägga sina växthus redan i september så att stjärnorna får en obrutet mörk nattsömn i minst tolv timmar. Det är först då den utvecklar sin blodröda färg och så småningom kan väckas ur sin törnrosasömn lagom till advent.
Så sköter du julstjärnan
Julstjärnor är egentligen tåliga växter, men är känsliga för alltför låga temperaturer. Blir det kallare än 15 grader börjar den fälla sina blad. Köp därför inte julstjärnor som säljs utomhus.Julstjärnor som transporterats långa sträckor kan hålla sämre kvalitet är de som är odlade nära dig. Det beror på att de utvecklar etylengas när de utsätts för skakningar.Ställ inte fruktfat för nära julstjärnan. Frukt avger också etylengas, som julstjärnan inte mår bra av.Jämn bevattning är bäst. Låt inte julstjärnan stå i för blöt jord, eller bli allt för uttorkad.Näring behövs inte så här års. Vill du däremot spara plantan till nästa år bör den få näring då och då från våren till hösten.För att få julstjärnan att blomma om nästa jul gäller det att ge den mörka nätter från september. Ställ in den i en garderob över nätterna, eller sätt en pappkasse eller kartong över i minst tolv timmar, gärna fjorton.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om