- Han var ju verkligen Kommunalmannen med stort K, i ordets bästa bemärkelse, kunnig och ansvarstagande, säger hans efterträdare och partikollega Lars Stjernkvist som i dagens Norrköping säger sig hitta gott om bevis på vad Karl-Erik Wernersson åstadkom under sina många år som lokalpolitiker.
Sitt första politiska uppdrag i Norrköping fick Karl-Erik Wernersson 1965, då han tog en plats i valnämnden. Sitt sista uppdrag lämnade han 1992, då han tackade för sig efter tjugo år som ordförande i Norrköpings kommunala renhållningsbolag, NKR.
Under sina 37 år som aktiv i kommunpolitiken i Norrköping nådde han så högt man kunde komma, som kommunalråd och som ordförande i kommunstyrelsen.
Det var järnvägen som tog honom till Norrköping från hemstaden Västervik. Där föddes han den 17 oktober 1925, som det tionde av fjorton syskon
i familjen Johansson. Pappa Werner var snickare och mamma Lisa hemsömmerska. Sonen Karl-Erik blev metallarbetare vid Bröderna Nilssons motorverkstad, gjorde värnplikten i flottan och gick sedan till Statens Järnvägar.
Det var i Malmö han utbildade sig till lokförare och det var i Malmö han fann sin Anna-Lisa, som blev hans hustru. När han klev av tåget för gott var det på perrongen i Norrköping 1965, för att bli ombudsman i arbetarekommunen.
Så började den politiska karriär som innefattade uppdrag i inte mindre än 14 olika kommunala organ samt en lång rad specialuppdrag, däribland som ordförande för Kolmårdens djurpark.
Han valdes in i kommunfullmäktige 1970, där han satt kvar till 1988. Kommunalråd i stadsbyggnadsroteln blev han 1974 och två år senare ordförande i kommunstyrelsen, ett uppdrag som varade i mer än tio år.
- Det var under den här tiden som den stora förvandlingen av Norrköping ägde rum. Det var han som med sin handlingskraft och viljestyrka förkroppsligade skiftet från gammal industristad till modern kunskapsstad, säger dagens kommunalråd Lars Stjernkvist.
1970-talets utlokalisering av fem statliga verk, beslutet att bygga konserthus, frågan om en regional flygplats, 600-årsjubileet 1984, fotbolls-EM 1992, då han var ordförande i EM-kommittén, allt ägde rum under Karl-Erik Wernerssons tid vid makten.
"På Karl-Eriks tid höjdes kommunalskatten från 28:50 till 31:95. Kommunen växte så det knakade, mycket tack vare skattehöjningarna. Det satsades inom många sektorer", skrev NT:s mångåriga kommunalreporter Birgitta Granehed i en 80-årsintervju, publicerad i NT i oktober 2005.
Birgitta Granehed kallade honom för "en gladlynt och kunnig politiker, med ett sjuhelsikes humör, en skicklig debattör, med repliker som alltid satt rätt". Själv talade Karl-Erik Wernersson med saknad om de många åren som ordförande i det kommunala renhållningsbolaget.
"Det var fantastiskt. Miljöfrågorna stod i centrum och mycket utvecklades."
Det är 20 år sedan han lämnade lokalpolitiken men han släppte aldrig sitt engagemang.
- Han hade alltid synpunkter, men han lade sig aldrig i, säger Lars Stjernkvist.
Mot slutet av sitt liv bodde Karl-Erik Wernersson på äldreboendet Höjden i Norrköping. Han avled lördagen den 14 april, 86 år gammal. Närstående är hustrun Anna-Lisa samt barn, barnbarn och barnbarnsbarn.