Många som ville veta mer om fiber

Det behövs fler som ansluter sig, om det ska bli något statsbidrag till fiber i Västerviks kommun. I alla fall i den första omgången.

Informerade. Christoffer Schmidt, Eric Karlsson och Hans Källgren deltog vid fibermötet.

Informerade. Christoffer Schmidt, Eric Karlsson och Hans Källgren deltog vid fibermötet.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Information2016-01-25 16:00

I torsdags kväll hölls ett möte på kommunhuset om fiber. Det var Landsbygdsrådet som tog initiativ till mötet, för att räta ut lite frågetecken i fiberfrågan.

– Många känner panik. De tror att de inte får fiber, om det inte blir i första omgången, säger Hans Källgren.

Men så är det alltså inte.

– Det kommer mer pengar. Det kommer nya pengar varje år, säger Hans Källgren.

Mötet på kommunhuset lockade ett 40-tal personer från skilda delar av kommunen.

De fick aktuell information om fiberutbyggnaden av Christoffer Schmidt och Eric Karlsson från Västervik Miljö & Energi AB.

Det visade sig att det varierar kraftigt hur långt olika orter har kommit, när det gäller fiber. På vissa ställen är det många som har sagt att de vill ansluta sig. På andra håll är det betydligt färre.

Högst anslutningsgrad av alla har Skedshult och Öndal, där 73–74 procent har sagt att de vill vara med och skaffa fiber.

Minst intresse hittills, enligt Västervik Miljö & Energis uppgifter, finns det i Blankaholm, som har en anslutningsgrad på 22 procent. Näst minst har Törnsfall med 30 procent.

Problemet med detta är att chansen till statsbidrag i den första vändan ryker, om man inte kommer upp i högsta poäng. Och för att få det, måste man ha en anslutningsgrad på 85 procent i det område som man söker bidrag för.

De som var med på fibermötet fick se olika kartor, där det var markerat vilka som vill ansluta sig och vilka som sagt att de inte vill det, och var de bor.

Om de ointresserade bor i områdets ytterkanter, går det lätt att få upp anslutningsgraden genom att göra området lite mindre och ta bort dessa fastigheter. Men om det är många ointresserade i mitten av området, måste man få med fler "på tåget", om det ska finnas en chans att få statsbidrag i första vändan.

I första omgången finns det 87 miljoner kronor att fördela i Kalmar län, men ansökningarna är på mer än det dubbla.

Om Västerviks kommun ska få med av dessa pengar, måste områdena optimeras, alltså minskas, så att anslutningsgraden blir högre.

Men om det blir nej nu, flyttas ansökan automatiskt över till nästa omgång.

– Vi vet inte om vi får pengar i första omgången, men i andra tror vi. Sedan gör vi nya områden och söker för dem, för att bygga vidare, säger Eric Karlsson.

Det är alltså långtifrån "kört", bara för att man inte kommer med i omgång ett.