Det vore en ren katastrof att ersätta Stenhamraparken med höghus

Även Stenhamraparkeringen behöver vara kvar, anser skribenten.

Även Stenhamraparkeringen behöver vara kvar, anser skribenten.

Foto: Kjell-Arne Karlsson

Insändare2025-05-19 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den vackra, lummiga parken mellan Stenhamraparkeringen och Sankta Gertruds väg är ett ytterst viktigt grönområde i centrala Västervik som till varje pris bör bevaras. Att ersätta/bygga bort hela denna stora, gröna lunga med hopträngda höghus och asfalt vore ett gigantiskt misstag och en ren katastrof. Inte bara för alla intillboende som får sina hus skuggade, eller utsikten förstörd.

Här promenerar dagligen många västerviksbor, både med och utan hundar, och här finns också ett av stadens allra största och vackraste träd. Parker och grönområden är den välplanerade stadens gröna lungor och har stor betydelse för klimat och luft, människors välmående samt för växt- och djurlivet. När många av våra städer växer är det viktigt att både bevara de grönområden som finns och utveckla nya. För den biologiska mångfaldens skull, men lika mycket för invånarnas hälsa och möjlighet att på nära håll uppleva naturen.

Parker och grönområden med mer eller mindre naturliga miljöer utgör viktiga, och ibland unika, livsmiljöer för många arter. Dessutom bidrar de med möjligheter att få uppleva natur och biologisk mångfald på nära håll. Stora sammanhängande grönområden erbjuder mer av både artmångfald och ekosystemtjänster än mindre plättar av grönt.

När städer och tätorter växer, både genom att expandera och genom förtätning, är det därför akut att bevara och utveckla en större sammanhängande grönstruktur, både för att säkra framtida biologisk mångfald och invånarnas möjlighet att uppleva natur inpå knuten.
Att vara i staden och samtidigt ta en promenad i naturen, det är viktigt för att både staden och människan ska må bra.

Parker och grönområden ger också rekreation och naturupplevelser för särskilt sårbara grupper som barn, unga, äldre och personer med funktionsnedsättning. Vegetation kan fånga upp både gaser och partiklar och därmed förbättra luftkvaliteten och minska exponeringen av luftföroreningar, vilket påverkar hälsan positivt. Att det är attraktivt att bo nära en park eller ett grönområde avspeglar sig också i fastighetsvärdet. I Stockholm ökar priset på en bostadsrätt med tillgång till en park inom en kilometers gångavstånd med upp till 2 300 kronor per kvadratmeter boyta. Ju mer park inom en kilometer desto större prisökning. Tillgång till park är en av de åtta viktigaste stadskvaliteterna som påverkar bostadsrättspriset enligt Boverket.

Människor som bosatt sig/köpt lägenhet nära Stenhamraparken kommer nu att få se värdet på sina bostäder rasa. Samtidigt som de får utsikten (i vissa fall havsutsikten) förstörd. Många insekter, inte minst ekoxar, bor i dag i Stenhamraparken.