EU förebild för världen

Europa. Sverige och EU behöver hjälp av resten av världen för att bekämpa klimatförändringen.

Europa. Sverige och EU behöver hjälp av resten av världen för att bekämpa klimatförändringen.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Insändare2016-09-01 06:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu pågår arbetet med en av EU:s viktigaste klimatpolitiska reformer under hela denna mandatperiod, nämligen reformen av EU:s system för handeln med utsläppsrätter. Ungefär hälften av alla EU:s utsläpp omfattas av utsläppshandeln och det beskrivs ofta som EU:s klimatpolitiska flaggskepp. Systemet har varit framgångsrikt och vi når nu flera år i förväg våra klimatmål.

EU ska vara en förebild för andra i kampen mot klimatförändringarna. För att vara det måste vi fråga oss vad en verklig förebild faktiskt är. För mig är svaret solklart. Vi måste fortsätta sänka våra utsläpp samtidigt som vi stärker vår konkurrenskraft och skapar fler jobb och bättre levnadsvillkor. För att vi ska kunna göra det så måste vi komma ihåg att vi inte får straffa ut våra företag. Hur skruvar vi åt kraven så mycket som möjligt utan att skada Europas konkurrenskraft?

Att företagen flyttar leder ju förvisso till att de europeiska utsläppen minskar vilket på ytan förstås kan se bra ut. Men om man inte bara är intresserad av ögontjäneri så inser man att det faktiskt betyder det motsatta för de globala utsläppen av växthusgaser. För EU står idag för mindre än tio procent av de globala utsläppen och har världens tuffaste klimatlagstiftning och om industrierna flyttar härifrån så hamnar de i delar av världen med låga eller inga klimatkrav.

Dessutom kan man ju fråga sig hur många som vill följa efter en kontinent på dekis som företagen flyr ifrån? Därför måste vi lyfta blicken och släppa siffertrix och överbudspolitik. För att företagen och utsläppen inte ska flytta från Europa till mindre nogräknade delar av världen måste vi se till att de sektorer som är utsatta för global konkurrens också ges förutsättningar att stanna kvar. Ska vi se till att de som är utsatta för global konkurrens inte straffas ut så måste de mest klimateffektiva företagen också få full fri tilldelning av utsläppsrätter. Tyvärr är detta en obekväm position att ta i den svenska klimatdebatten som under alltför lång tid har reducerats till politiskt poserande som gör lite för klimatet men desto mer i opinionsundersökningar.

Sverige och EU måste vara en förebild som resten av världen vill ta efter. Om inte Kina, Indien och USA följer efter oss så är allt vårt arbete förgäves.

Läs mer om