Greta Thunberg – vĂ„r tids Sara Lidman

Greta Thunbergs engagemang för tankarna till Sara Lindman, tycker insÀndarskribenten.

Greta Thunberg och Sara Lidman, tvillingsjÀlar tycker insÀndarskribenten, som Àr tacksam över SVT:s program om Sara Lidman.

Greta Thunberg och Sara Lidman, tvillingsjÀlar tycker insÀndarskribenten, som Àr tacksam över SVT:s program om Sara Lidman.

Foto: Tim Aro/Claudio Bresciani, TT

InsÀndare2024-01-05 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Tack SVT2 för ett utmÀrkt program om Sara Lidman. Hon var författare, miljöaktivist samt fredsaktivist. Mina tankar gick direkt till hennes tvillingsjÀl, Greta Thunberg!

Sara hade ett starkt engagemang mot Vietnamkriget, Irakkriget, skövling av vĂ„ra skogar, mot övergrepp överhuvudtaget. Hon var en sann och orĂ€dd humanist, solidarisk med de utsatta och hon vĂ€rnade om vĂ„r miljö. I likhet med vĂ„r Greta som inte bara begrĂ€nsar sig till vĂ„rt största hot, klimathotet. Hon vĂ„gar och orkar ha empati Ă€ven för Gaza nĂ€r Israel utsĂ€tter Gaza för ett folkmord. 

Dessutom ska nu USA "hjÀlpa" Israel med Ànnu mer vapen att utplÄna Gaza med eftersom Israel befinner sig i "akut kris". Till skillnad frÄn vÄr egen svaga regering, som helt saknar ryggrad och moralisk kompass och enbart uppvisar likgiltighet, skrÀmmande!

Greta har modet att stÄ upp för sina vÀrderingar trots orÀttfÀrdiga och bisarra anklagelser mot henne, hon Àr stark. Vi ska vara vÀldigt stolta över att vi har Greta, en ung mÀnniska som Àven har blivit nominerad till Nobels fredspris.

Hade Sara levt idag hade hon gÄtt jÀmsides med Greta och protesterat mot allt elÀnde som vi mÀnniskor Àgnar oss Ät. Men Àn en gÄng, tack för den fina filmen om Sara, den berörde mycket, den ingav hopp! Trots allt mörker fÄr vi hoppas att vi nÄgon gÄng kan önska och tro att vi fÄr ett gott nytt Är.