Torsdagen den 12 september besökte jag jobb- och utbildningsmässan i Västervik med nyfikenhet på hur kommunen inspirerar till entreprenörskap som ett sätt att försörja sig. Till min förvåning saknades både information och uppmuntran för hur man kan skapa sitt eget arbete. Jobb är inget man får – det är något man skapar. Även som anställd säljer du din kompetens på en marknad. Det är så en arbetsmarknad funkar, det handlar om utbud och efterfrågan även här.
Det är svårt att få fram exakta siffror på arbetslösheten i Västervik, men låt oss säga att det rör sig om 1 300 personer (en uppskattning baserat på tidigare års statistik). Om bara 10 procent av dessa övervägde att starta ett företag, så handlar det om 130 personer som åtminstone tänker tanken – och om 10 procent av dem faktiskt tar steget, är det 13 nya företag. Detta skulle vara ett enormt tillskott, både för individernas välmående och för kommunens ekonomi genom ökade skatteintäkter. Men hur skapar vi ett samhälle som omfamnar och uppmuntrar företagsamhet? I landet lagom så är det någon annan som ska göra det.
På mässan saknades både främjande organisationer och inspiration. Var fanns stödet för de som vill gå från sysslolöshet till att bli kreativa bidrag till vårt samhälle? Att främja företagsamhet och kreativitet är en nyckel till hållbar utveckling i en region som Västervik, med liknande utmaningar som många glesbygdsområden i Sverige. Det handlar inte bara om att lära människor hur man startar företag, utan om att skapa de rätta förutsättningarna för både nya och befintliga verksamheter att blomstra.
Företagsamhet och personlig utveckling går hand i hand. Vi måste uppmuntra till kreativitet och hjälpa människor att tro på sina idéer och sin förmåga. För att få i gång en verksamhet krävs inte bara kompetens – det krävs mod att våga satsa.
Kommunen måste ta på sig ledartröjan och "kratta manegen" för entreprenörerna. Vi måste skapa en miljö där företagsamhet ses som ett sätt att bidra till samhället och till sin egen försörjning. Det handlar om mod, om att våga. Alla kan lära sig att skriva en affärsplan eller göra en kalkyl, men inte alla har drivet och viljan att ta steget att starta eget. Det är här kommunen och alla främjarorganisationer som Almi, Coompanion och Nyföretagarcentrum kan göra en avgörande skillnad – genom att inspirera och underlätta för människor att våga ta steget. Ni var saknade i torsdags, bättre upp nästa gång.
Sofia Cerne, företagare