Industrin kan minska utsläppen

Tillverkningsindustrin står för den största andelen av utsläppen av växthusgaser, skriver Erik Stenfors.

Tillverkningsindustrin står för den största andelen av utsläppen av växthusgaser, skriver Erik Stenfors.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2018-07-26 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den pågående klimatförändringen och Sveriges långtgående klimatmål kräver en mycket stor omställning, inte minst för tillverkningsindustrin. Produktägare och tillverkare runt om i landet – också i Kalmar län – måste satsa på miljömässigt hållbara komponenter. Samtidigt måste transportsträckorna minska.

Enligt SCB:s branschstatistik över utsläpp av växthusgaser har tillverkningsindustrin under år 2010–2016 stått för den största andelen av utsläppen. Alltså större än transportbranschen, där en mängd transporter dessutom kan härledas till just tillverkningsindustrin.

Vi ser allt fler initiativ för att minska industrins klimatpåverkan, och redan nu finns det smarta lösningar för att reducera utsläppen. Ett exempel är eco-design, alltså miljömässigt hållbara komponenter. Men om dessa hållbara komponenter ska fraktas kors och tvärs over jordklotet så blir det inte särskilt stor skillnad i klimatpåverkan.

Regeringens nya godstransportstrategi handlar om effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter. Det är förstås viktigt med effektiva transporter, men samtidigt måste längden på transporterna minska rejält och tillverkningsindustrin kan gå i spetsen för detta.

I dag tillverkar många produktägare olika komponenter på olika platser för att minimera kostnaderna för varje enskild komponent. Dessa transporteras sedan långt för att monteras ihop i ett lågkostnadsland, innan de transporteras vidare till slutmarknaden, som ofta ligger långt därifrån.

Nu växer en ny tillverkningsindustri fram som i stället samlar olika tillverkningsteknologier i kluster och därmed kan tillverka och montera produkter inom en och samma region. Det minskar både produktionsspillet och transporterna, vilket även ger lägre kostnader.

Det finns ett starkt stöd för en mer hållbar tillverkning bland konsumenterna. En Sifoundersökning beställd av oss på Hanza visar att hela 92 procent av svenskarna skulle välja lokalt tillverkade produkter i större utsträckning, förutsatt att de fick veta att produkterna har lägre klimatpåverkan. Produktbolag som väljer en tillverkning med lägre klimatpåverkan får därmed ett säljargument på köpet.

Ska Sverige nå klimatmålet om 85 procent lägre utsläpp år 2045, jämfört med 1990, måste fler inom tillverkningsindustrin ta sitt ansvar. Produktägare och tillverkare kan göra stor skillnad genom att inkludera miljömässiga kostnader i sin tillverkningskalkyl. Det ökar bolagens vinst – och samtidigt ökar möjligheten för Sverige att nå sitt klimatmål och begränsa den globala temperaturökningen.