Läkarbrist hotar vården

Sjukvård. Läkarbristen i landstinget är ett stort problem.

Sjukvård. Läkarbristen i landstinget är ett stort problem.

Foto: Ellen Kindstrand Nielsen

Insändare2016-05-19 05:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den rödgröna landstingsmajoriteten S, MP och V har planerat länets framtida primärvård till 2025. Utmaningarna är flera. 40 procent av specialistläkarna inom primärvården beräknas gå i pension under perioden. Nytillskottet av specialister i primärvården uppväger förhoppningsvis pensionsavgångarna men i övrigt blir det inga nya läkare till de cirka 20 tjänster som idag är obesatta.

Andelen hyrläkare skall reduceras med 50 procent till årsskiftet 2017/18. Från mitten av mars 2016 till årsskiftet finns minst 236 annonserade arbetsveckor på 12 av 28 länets offentliga mottagningar. Hälsocentralerna i Gamleby, Ankarsrum, Högsby, Mönsterås, Blomstermåla och Lindsdal är helt eller delvis läkarlösa.

Till detta kommer den ytterligare efterfrågan på sjukvård under sommaren samt en ökande och åldrande befolkning.Tyvärr finns inga konstruktiva åtgärder för att möta framtidens krav utan framtiden är här.

Detta är vad som länets befolkning riskerar att mötas av under de närmaste åren.Den rödgröna majoriteten låter befolkningen lida av en underfinansierad primärvård och betalar vården på löpande räkning. Underskottet på 40 miljoner hoppas man reducera vilket kan vara möjligt dock till priset av en hopplöst underbemannad läkarkår. Till detta kommer att de 20 procent av länets befolkning som valt en entreprenörsdriven mottagning får en mindre andel av skattemedlen till sin vård. Paradoxalt nog möts man där av fullbemannade mottagningar och kontinuitet i vården.

Ideologiskt finns det ett klart uttalat motstånd från den rödgröna majoriteten gentemot entreprenörsdriven vård. Principer och ideologiska ställningstaganden fyller nog väl sin plats bara dom har någon form av verklighetsanknytning.Om primärvården skall bedrivas jämlikt skall finansieringen vara oberoende av driftsform. Då kan förutsättningarna för ett ökat inslag av entreprenörsdrivna mottagningar i länet föreligga och ett hotande haveri av primärvården kanske förhindras.

Verkligheten har visat att något nytillskott av anställda läkare i primärvården inte tillkommer. Den fientlighet som den rödgröna majoriteten visar mot entreprenörsdriven vård medför en ojämlik och orättvis vård och utgör ett direkt hot mot länets framtida primärvård.

Läs mer om