Panik om vårdplatserna

Vårdplatser. Pierre Edström (L) kritiserar landstingsledningen för de förlängda sommarstängningarna.

Vårdplatser. Pierre Edström (L) kritiserar landstingsledningen för de förlängda sommarstängningarna.

Foto: Ilkka Ranta

Insändare2016-09-03 05:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Beskedet att förlänga sommarstängningarna för hälften av vårdplatserna vid länets tre sjukhus har skapat stor irritation. Att sommaren som årstid numera förlängts till den 31 oktober är ett tydligt tecken på ett förvirrat ledarskap från den rödgröna landstingsmajoriteten. Särskilt hårt drabbas Västerviks sjukhus där nästan 25 procent av vårdplatserna inte öppnas igen den 1 september. Beslutet påstås vara taget på tjänstemannanivå vilket är allvarligt eftersom verksamhetsförändringar ska behandlas av politiken. Jag har dock svårt att tro att denna fråga inte stämts av med den politiska majoriteten som lämnat klartecken till de förlängda stängningarna. Att landstingsfullmäktige eller landstingsstyrelsen inte fått möjlighet att avgöra frågan visar på ett demokratiskt underskott. Det blir tyvärr allt vanligare att låta tjänstemän fatta obekväma beslut.

De som drabbas av de fortsatta stängningarna är förstås ytterst patienterna i form av längre väntetiden och risken att få en vårdplats på ”fel” avdelning. Det finns också risk att kommunerna får mer vårdtunga patienter när vårdplatser på till exempel medicinklinikerna inte öppnar igen.

Kritiken från fackligt håll har också varit hård över att man inte fått vara delaktiga i processen. Man menar att det vare sig funnits någon dialog eller samverkan. I ett rödgrönt landsting kan man ju tro att delaktighet och medbestämmande skulle vara en självklarhet.

Från Vårdförbundets anser man rent av att agerandet kan bryta mot MBL (Medbestämmandelagen). Enligt uppgift ska MBL-förhandlingar hållas först i mitten av september om de förändringar som träder i kraft redan den 1 september. Vad är det för form av medbestämmande? Fuskar man med dialog och samverkan så äventyras goda relationer mellan arbetsgivare och medarbetare. I nuvarande situation med stora bemanningsproblem är det viktigare än någonsin att lyssna på och förankra frågor hos personalen.

Paniklösningar och begränsade möjligheter till medbestämmande är inget som hör till den framtida sjukvård vi vill skapa. Långsiktighet, ökade demokratiska inslag samt möjlighet till inflytande, dialog och samverkan för våra medarbetare hör däremot till den hälso- och sjukvård som jag vill se i framtiden.

Läs mer om