Perfekt förslag om regioner

Nytt Sverige. Den föreslagna regionindelningen passar Västervik utmärkt.

Nytt Sverige. Den föreslagna regionindelningen passar Västervik utmärkt.

Foto: Erik Nylander/TT

Insändare2016-03-18 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ibland blir man glad ända in i själen av utredningsförslag. Regionutredningens indelningskommitté, socialdemokraten Barbro Holmberg och centerpartisten Kent Johansson, har lagt fram ett förslag om en ny regionindelning med sex storregioner i riket. För vår del av världen innebär det att Jönköpings, Kronobergs, Kalmars och Östergötlands län slås samman till en storregion.

Den första tanken hos många är att jaha nu så ska makthavarna flytta makten ännu längre bort från vanligt folk, men så är det inte.

Efter kommunblocksreformen 1971, när 1000 kommuner slogs samman till 290 storkommuner, (statsmakten gick för långt då) så fungerade inte Sverige på det regionala planet. Stockholms landsting, som enda landsting i Sverige, fick genom ett tillägg i landstingslagen 1990 ta hand om sin egen kollektivtrafik och regionala utveckling. Övriga Sveriges kollektivtrafik styrdes av aktiebolag (jäpp så var det) utan folklig insyn. Skåne tröttnade och slog samman Malmöhus och Kristianstads län med ett uppsving för hela regionen. På många håll bildades regionförbund över länsgränserna men ledamöterna var aldrig direktvalda. Demokratin kommer att öka istället för att minska.

Länen bildades under 1600-talet. Småland delades i tre län och Skåne i två. Syftet var att kontrollera invånarna. Nu får vi äntligen regioner som är tidsenliga och som kan anpassas till företagens, men framförallt arbetsmarknadens och även kulturens behov.

Alla är inte lika förtjusta och jag kan förstå en del. Att Gotland ska bilda region med Stockholm verkar långsökt och det kan bli svårt att motivera varför Halland ska ingå i samma region som Värmland. En god gissning är att antalet regioner i slutändan blir nio–tolv stycken, men Smålands/ Östergötlands region blir perfekt. Utveckling och framsteg bankar på dörren.

Antalet länsstyrelser kommer troligen att minska framöver, men kommunerna påverkas inte. Tvärtom, kanske detta kan förbättra det lokala självstyret. Min förhoppning är att våra regionpolitiker redan innan valet 2018 hinner bli klara med alla samtal. Giv dem kraft att lyckas.

Läs mer om