Positiva signaler för landsbygden?

Det är en tydlig analys Västerviks kommuns landsbygdsutvecklare har tagit fram. Landsbygden drabbas negativt av en avveckling. Ändå tycker majoriteten att det är klokt att lägga ner annan pedagogisk verksamhet, den så kallade fritidsverksamheten på landsbygden.

Wille Momark, här med med barnen Elna Momark, Ingrid Momark och Einar Momark har tidigare demonstrerat mot nedläggning av förskolor på landsbygden. Nu gäller det fritids, och Wille Momark tror att en avveckling kommer att få förödande konsekvenser.

Wille Momark, här med med barnen Elna Momark, Ingrid Momark och Einar Momark har tidigare demonstrerat mot nedläggning av förskolor på landsbygden. Nu gäller det fritids, och Wille Momark tror att en avveckling kommer att få förödande konsekvenser.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Insändare2024-02-15 05:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här tycks låta nattsvart för Västerviks kommuns landsbygd. Jag har mejlat alla politiker för att få svar hur de tänker. Jag har faktiskt inte fått ett enda svar från majoriteten. Det finns ingen i oppositionen som tycker det här är en god ide, och rösterna är otroligt jämna.

Jag satt med i ett möte i måndags kväll, ett så kallat landsbygdsråd. Med på mötet fanns representanter från föreningar, LRF och företag på landsbygden. Med fanns också vårt kommunalråd Harald Hjalmarsson och oppositionsråd Marcus Fridlund. 

Hjalmarsson fick ta emot en hel del kritik kring beslutet att avveckla fritids. Jag tror inte det fanns någon mer i lokalen än Hjalmarsson själv som tyckte han tagit ett bra beslut.

Jag ställer mig frågan vad vi ska ha ett landsbygdsråd till när kommunalrådet själv gör allt för att lägga ner landsbygden? 

Samma dag beslutades det också att i Blankaholm ska kommunen bekosta en ny sporthall/samlingslokal. Jättebra, men vem ska vara i lokalen när vi inte har någon inflyttning av barnfamiljer i framtiden?

Som företagare på landsbygden med ett företag som växt kraftigt sedan starten för snart fem år sedan är det här beslutet förödande för den långsiktiga personalrekryteringen. Lanthandeln har vi lyckats bra med som vi snart drivit ett år, vi kan nog räkna med att det blir en sommarbutik om avveckling av fritids sker. Det kommer inte finnas befolkning nog på vintern så vi kan driva en butik året runt. De negativa konsekvenserna kan göras långa.

Som trebarnsförälder blir man gråtfärdig över att man kan föra ett sånt här resonemang om våra älskade barn, det viktigaste vi har. Frågan handlar inte om pengar, det handlar om olika politikers syn på vad som är bra för våra barn. För mig och min familj vet vi själva vad som är bra för oss och våra barn. Det är inte att kasta ut barn och föräldrar på vägarna.

Var är det sunda förnuftet hos majoriteten? 

Jo, men det kanske finns där, nu har Westervikspartiet börjat svänga i frågan. Är Westervikspartiet det enda partiet som ser den enorma problematik som en avveckling kommer leda till? Alla på landsbygden ser det, föreningar, LRF, näringslivet ser det. Men våra lokala folkvalda styrande politiker ser det inte, somliga stoppar huvudet helt i sanden. 

I Westervikspartiet tycks det kunna finnas det modet som krävs för att rösta med förnuftet i en avgörande fråga där hela landsbygden står på spel.

Jag vet att det finns fler i majoriteten som röstar för en avveckling mot sin vilja. 

Tänk igenom era beslut! Det här är en avgörande fråga för landsbygdens överlevnad.

En avveckling kommer få förödande konsekvenser. Kan ni ta ansvar för det?