Landstinget står inför nya och spännande möjligheter. Snart ska vi politiker fatta beslut om en budget och plan som innefattar en framtid, från och med 2019, då landstinget ingår i en regionkommun med regionalt utvecklingsansvar.
Ökat fokus på regional utveckling kan ge fler jobb i länet och fler skattebetalare, vilket är det enda långsiktiga sättet att skapa mer resurser till sjukvården. Vi behöver redan nu ta sikte på hur vi vill utveckla länet i alla avseenden och skapa förutsättningar för en positiv utveckling i vårt län.
Det verkar inte den rödgröna landstingsmajoriteten ha insett. Det är dags att de vaknar upp och inser att det finns fler sätt för offentlig verksamhet att påverka sina intäkter än tillväxthämmande skattehöjningar.
Folkhögskolorna och kollektivtrafiken är viktiga för regional utveckling, men sjukvården i sig måste också bli en del av den regionala utvecklingen. Detta genom ett mer systematiserat samarbete med högskolor och universitet i regionen kring aktuell forskning, samt med företag som arbetar inom landstingets kompetensområde. Landstinget behöver därför förstärka arbetet med att stimulera och stötta forskning och innovationer som utgår från behoven i länet och sjukvårdsregionen.
Mer nära vård gör också att fler människor vill bo i länet och att fler företag vill etablera och utveckla verksamhet här. Det skulle ge mer resurser till att bygga ett bättre Kalmar län för alla oss som bor här.
Utöver detta behöver landstinget ta fram en modell för regional närvaro i hela länet med lokala centra för utveckling och stöd. Landstinget är genom nuvarande verksamheter närvarande över hela länet på många olika sätt. Det är en förutsättning som den nya regionkommunen bör ta tillvara.
Arbetet med regional utveckling kan inte vänta längre. Är man inte förberedd så är man oförberedd, som vår förra statsminister sa.