S smiter undan om Nato

Säkerhet. Nato övar utanför den norska kusten.

Säkerhet. Nato övar utanför den norska kusten.

Foto: Hommedal, Marit

Insändare2016-09-23 06:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatten om ett svenskt Nato-medlemskap har i och med ambassadör Krister Bringéus nyligen presenterade utredning tagit ny fart. I det rådande omvärldsläget är det angeläget att utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist inte låser sig fast vid gamla positioner. I stället måste de ta ansvar för Sveriges säkerhet och se till att Nato-utredningen utgör underlag för en diskussion om ett svenskt medlemskap som baseras på fakta och inte tradition.

I vårt närområde har den säkerhetspolitiska situationen blivit allt sämre efter Rysslands folkrättsvidriga aggression i Ukraina år 2014. Försvarsmakten konstaterade nyligen i sin delårsrapport att läget fortsätter att försämras. Europa står inför ett nytt säkerhetspolitiskt normalläge.

Bringéus utredning pekar på att tydligheten i vårt närområde skulle öka vid ett svenskt Nato-medlemskap. I nuläget är det oklart hur det gemensamma agerandet vid en militär kris runt Östersjön kommer att se ut. Vid ett svenskt Nato-medlemskap försvinner denna otydlighet. Utredningen menar också att ett svenskt Nato-medlemskap skulle öka den samlade konfliktavhållande förmågan.

Men det främsta argumentet för ett svenskt Nato-medlemskap är Natos artikel fem där medlemsländerna binder sig till att bistå ett allierat Nato-land som är under väpnat angrepp. I nuläget har vi ett långtgående samarbete med Nato men inte några försvarsgarantier.

För att öka vår säkerhet måste vi se över alla alternativ som finns tillhands. Det innebär att stärka den svenska försvarsförmågan och se över Sveriges försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten. Att som S-ministrarna Wallström och Hultqvist konstant undvika en debatt om för- och nackdelarna med ett svenskt Nato-medlemskap är inte att ta ansvar för Sveriges säkerhet.

Sverige behöver en väg framåt för att bli Nato-medlem och Bringéus utredning stärker vår uppfattning. Vi vill också se att utredningen tas vidare och skickas på remiss. För det andra bör en fördjupning ske tillsammans med Finland. För det tredje bör regeringen, så snabbt det går, tillsätta en ny försvarsberedning där Nato-utredningen är ett viktigt underlag.

Läs mer om