Sanningen om skolmaten. Varifrån kommer råvarorna? Vem bestämmer vad vi får till lunch? Kan vi påverka?
Skollagen säger att alla elever i svenska grundskolan ska få näringsrik och kostnadsfri skolmat. 1945 beslutade riksdagen att skolmaten skulle bli gratis för eleverna. 2011 beslutade riksdagen att skolmaten också skulle vara näringsriktig.
Jag tycker att det är viktigt att vi får näringsriktig skolmat för att orka med skoldagen.
Skolmaten har länge haft dåligt rykte eftersom många tyckt att maten inte är näringsriktig. Istället har kommunerna fokuserat på att maten inte får kosta så mycket.
Vill de ha barn som presterar bra så måste de satsa på näringsriktig mat. Detta leder till att skolan når upp till kunskapskraven så att fler vill gå på skolan. Då tjänar de på att satsa på näringsriktig skolmat.
Men nu ska jag ta reda på hur det är på vår skola. Är det viktigast att maten är billig eller att den är näringsrik? Och vad är det egentligen för mat vi får i skolan?
Jag intervjuade vår skolkock Ida om vår skolmat.
Jag frågade vad vi får för mat. Hon berättade att kommunerna försöker köpa in så mycket svenskt och ekologiskt som möjligt. Ekologisk mjölk, svenskt och kravmärkt kött. Skolmatsmenyn för en vecka ska uppdelas med fisk, fågel och kött.
Nyligen har skolan börjat med vegetariska alternativ några gånger i veckan. Nu den största frågan, om det är viktigast att maten är billig eller näringsriktig? Ida säger att det är viktigast att maten är näringsriktig men att många tror att det är tvärtom.
Sanningen om vår skolmat är att vi får så mycket svensk, ekologisk och näringsriktig skolmat som det bara går.
Så jag tycker att alla skolor i Sverige ska servera svensk, ekologisk och näringsriktig mat!