Självmord kan förhindras

Depression. Betydligt fler tar livet av sig än de som dör i trafiken. Trots det saknar de flesta kommuner och landsting en plan för att förebygga självmord.

Depression. Betydligt fler tar livet av sig än de som dör i trafiken. Trots det saknar de flesta kommuner och landsting en plan för att förebygga självmord.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Insändare2016-09-29 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje dag tar fyra personer i Sverige sitt liv. Totalt är det över 1500 som begår självmord i Sverige årligen. Det är fler än sex gånger så många som dör i trafiken. Trots det saknar majoriteten av alla län och kommuner handlingsplaner för att förebygga självmord.

När Socialstyrelsen nyligen släppte statistiken om hur många som tog sitt liv år 2015 var det inte en enda tidning som skrev om det. Kanske för att det är liknande siffror varje år. Kanske för att vi är rädda för självmord som fenomen. Men när över 1500 personer tar sitt liv varje år då måste vi göra allt vad vi kan för att förebygga tragedierna.

Folkhälsomyndigheten har undersökt hur många län och kommuner som har något slags arbete för att förebygga självmord. Bara en tredjedel av landstingen och drygt var tionde kommun uppgav att de hade en handlingsplan med förebyggande av suicid som uttalat mål.

Men självmord och självmordsförsök inträffar över hela landet. Varje självmord orsakar ett ofattbart lidande för familjemedlemmar, vänner, kollegor och grannar. Konsekvenserna av ett självmord är depressioner, sjukskrivningar, skuldkänslor och i flera fall kopieras självmorden. Därför måste alla län och kommuner ha en konkret handlingsplan med tydliga mål för hur självmorden och självmordsförsöken ska minska.

Eftersom Sverige har en nationell nollvision finns det inget som hindrar län och kommuner från att anta en lokal sådan. Och det är första steget. Nästa steg bör vara att länet/kommunen sätter upp delmål. Exempelvis att självmorden och självmordsförsöken ska minska med 20 procent på fem år.

Samordnare bör leda arbetet. De bör bjuda in dem som kommer i kontakt med självmordsnära. Det är aktörer som psykiatrin, blåljusmyndigheterna, skolan, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, ideella organisationer, kyrkan med flera. Var och en bör bidra med sin kunskap.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har räknat ut att de för tidiga dödsfallen i Sverige innebär miljardkostnader varje år. Dessutom innebär självmorden en förlust på mer än 38 000 levnadsår eller 32 år per självmord. Denna lidandeproduktion är något vi i stor utsträckning kan förebygga.

Läs mer om