Skämtet är ingen småsak

Insändare2014-11-29 00:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

“Det vi fick höra var ett torrt gubbskämt” skriver Johannes Regell, apropå Per-Olof Henningssons så kallade tjäderskämt.

Vad är det som får folk att skratta? Är humor en smaksak? En privatsak kanske? “Privat” verkar den inte vara. Reaktionerna på Henningssons skämt var många och en hel del framfördes offentligen i VT. De reaktionerna gör det också svårt för mig att prata om “smaksak”.

Henningssons uttalande strider uppenbarligen mot någonting som verka vara självklart för många. Det finns en gräns för vad som är tillåtet att säga. När har man nått denna gräns? När människor känner sig kränkta har man redan passerat den.

Men det var inte bara Regell som fångade mitt intresse i onsdagens VT. Joakim Tholéns ledare och debattinlägget från socialdemokraterna Dan Nilsson och Angelica Katsanidou var inte mindre intressanta.

Det Per-Olof Henningsson sade i kommunfullmäktige är “inte att betrakta som ett historiskt angrepp mot demokratin”, skriver Tholén. Han fortsätter med att ett angrepp exempelvis till exempel skulle vara att “försvarsmakten plötsligt genomförde en militärkupp”.

Henningsson uttryckte “förakt och kränkningar gentemot människor med annan etnicitet, i detta fall mot muslimer”, menar i stället Nilsson och Katsanidou.

Tholén och Regell har liknande åsikter - det händer inte varje dag! Båda ser inte så allvarligt på det som har hänt. Jag håller mera med Nilsson och Katsanidou. Visserligen har både Tholén och Regell rätt att händelsen inte var en stor sak, fast det är precis händelsens litenhet som gör den så jättelik.

Ett exempel: Nazisterna i Tyskland kom inte till makten genom en militärkupp. Det var en längre utveckling. Steg efter steg tog de över och använde sig även av demokratiska val för att angripa demokratin.

I dag talas det mycket om arbetsmiljöproblem. Problem i arbetsmiljön kan börja precis som på måndag i kommunfullmäktige. “Små” vitsar, korta kommentarer som gör ont. Upprepas de vid alla möjliga tillfällen så blir det till sist bara för mycket. Människan bryter ihop. Därför tycker jag att man ska ta måndagens händelse på allvar.

Läs mer om