Ställ miljökrav på osten

Pålägg. Inte bara priset utan även djurskydd och miljöhänsyn bör vägas in vid upphandlingen av ost.

Pålägg. Inte bara priset utan även djurskydd och miljöhänsyn bör vägas in vid upphandlingen av ost.

Foto: LEIF R JANSSON / TT

Insändare2016-05-20 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som inköpare av tre miljoner måltider varje dag har våra politiker och uppköpare i offentlig sektor stor möjlighet att påverka vad våra barn, sjuka och äldre äter. Det är ett stort ansvar. Men samtidigt som Sveriges bönder producerar livsmedel utifrån en ambitiös djurskyddslagstiftning serverar sjukhus, skolor och äldreomsorg ofta mat från leverantörer som inte har tar samma hänsyn till djur och miljö.

En ny undersökning som LRF tagit fram visar till exempel att den svenska hårdosten blir allt mindre vanlig i de offentliga köken. 2012 serverades 33 procent svensk ost i de offentliga köken, nu har den siffran sjunkit till 29 procent, samtidigt som de svenska mjölkbönderna just nu drabbas väldigt hårt av låga världsmarknadspriser.

Tack vare våra duktiga mjölkbönder har vi också friska kor som inte behöver antibiotika. Svenska bönder använder minst antibiotika i EU till sina djur och det ska vi vara stolta över och värna om. Väger vi även in andra fördelar bidrar till exempel våra djur till öppna landskap med biologisk mångfald. Kollegor i andra länder har betydligt lägre krav på djuromsorg och miljöhänsyn – det blir billigare att producera, men sämre för djuren och miljön.

Några kommuner i sydostregionen ställer krav på djurskydd i sina upphandlingar och visar att det går att upphandla svenskt! Men LRF:s undersökning visar att många kommuner fortfarande väljer livsmedel som inte lever upp till det svenska regelverket. Det går att låta andra krav än pris avgöra vid offentlig upphandling. Det finns ett lagligt utrymme för att ställa särskilda krav på kvalitet på de produkter som ska köpas in, såsom särskilda krav på djuromsorg och miljöhänsyn.

Svensk ostproduktion är viktig för Sveriges mjölkbönder. På ett kilo ost går det åt cirka tio liter mjölk. Vill vi föra vidare vår mattradition och vårt kulturarv till nästa generation borde det vara självklart med svensk ost i skolan och på sjukhusen. Genom att ställa krav på djurskydd och miljöhänsyn ger man även svensk ost och därmed svenska mjölkbönder möjlighet att konkurrera på lika villkor, och bidra till att skapa förutsättningar för tillväxt i svensk livsmedelsproduktion.

Läs mer om