Moderaternas inflytande på energiöverenskommelsen med Centerpartiet, Kristdemokraterna och regeringen säkerställer kärnkraftens plats i svensk energipolitik. Kärnkraftens akuta problem har hanteras genom att effektskatten nu helt och hållet slopas.
Det kommer även att vara möjligt att bygga tio nya reaktorer och det ska heller inte vara möjligt att, som man gjorde med Barsebäck, politiskt stänga ned kärnkraft. Detta gäller även efter år 2040.
Det vore förödande för jobb, tillväxt och svenska hushåll att i förtid avveckla den svenska kärnkraften. Även med ny teknik och ökande andel förnybar energi kommer kärnkraften att vara en fortsatt viktig del för vårt lands energiförsörjning under många år framöver. Kärnkraften står för nästan 40 procent av den svenska elproduktionen och är förutom att vara nära nog koldioxidfri, dessutom stabil och pålitligt.
För ett land som Sverige, med kalla vinterdagar och ett stort beroende av elintensiv industri, som våra pappersbruk, stål- och kemiindustri, är stabila och konkurrenskraftiga priser avgörande. För arbetstillfällena, tillväxten, konkurrenskraften, energitryggheten och företagen är det avgörande att det finns en pålitlig elproduktion.
Utöver att värna kärnkraften vill vi därför säkra och utveckla vattenkraften med en sänkt fastighetsskatt och rimliga lagar och regler. Vi välkomnar också ny teknik inom områden som batterier, kraftproduktion, moderna elnät och nya tjänster till oss som kunder. Därför väljer Moderaterna att satsa tungt på energiforskning.
Energipolitiken ska fortsatt utformas för att värna klimatet, vara ekologiskt hållbar, säkra el till konkurrenskraftiga priser och garantera att el finns när vi behöver den. Vår målsättning nu är att vårda kärnkraften i kombination med en satsning på nya, tekniska möjligheter.
Så säkrar vi jobben, företagen och välfärden i vårt gemensamma samhälle.