Vilken regering får Sverige efter 2018 ? Det enda vi med säkerhet vet är att det blir en koalitionsregering. I media diskuteras många alternativ.
Löfven har sedan länge argumenterat för blocköverskridande samverkan. Detta skulle utesluta Vänsterpartiet. Jonas Sjöstedt avvisar bestämt all regeringssamverkan med borgerliga partier och dessa likaså med V.
Allianspartierna har hittils talat sig varma för en kommande alliansregering men sprickan mellan partierna är stor och än så länge är skillnaden i synen på migrationspolitiken stor särskilt mellan Moderaterna och Centerpartiet. I den frågan står M och S varandra närmare.
Alla Allianspartier har hittills uttalat sig för en Alliansregering som första alternativ. Men då måste man före valet utforma ett gemensamt alternaiv vilket i sin tur bidrar till att utsudda den egna partiprofilen. Sverigedemokraterna har sagt att man kommer att blockera valet av varje statsministerkandidat som inte är beredd at ge SD inflytande över kommande regeringspolitik. Allianspartiernas svar blev att de inte kommer att ge SD inflytande. Några dagar senare meddelade SD-ledaren Åkesson att han ser M som naturlig samarbetspartner och att innehållet i kommande regeringsdeklaration avgör ställningstagandet.
Om Alliansen inte får regeringsuppdrag har liberal- och centerledarna uttalat sig för koalition främst mellan Alliansen och S och om detta inte går mellan S och främst L och C. Det senare alternativet tilltalar sannolikt Löfven mest. Då S enligt senaste SCB-mätningen nästan har samma väljarstöd som 2014 är det inte troligt att S vill lämna från sig statsministerposten.
MP är exempel på att små partier ensamma har svårt att göra sig gällande i samverkan med ett många gånger större. Det blir lättare om några mindre tillsammans samverkar med ett större och om dessutom de ideologiska skillnaderna inte är så stora.
Enligt SCB-siffrorna har M liksom SD stabilisrat sig kring 18 procent och tävlar om andraplatsen i svensk politik. MP klarar spärren. KD får kämpa hårt för att klara spärren. Partiledarstriderna inom Moderaterna och Liberalerna skadar inte bara dessa två partier utan hela Alliansen.
Liksom i hela Europa är dagens svenska väljare lättrörliga och det gäller särskilt Alliansens väljare. De för väljarna viktiga migrations- och integrationsfrågorna, lag och ordning och bostadspolitiken kan avgöra vilka som får förtroendet att bildaregering efter valet 2018.