Varför sätter ni käppar i hjulet för landsbygden?

Om frågan om pedagogisk verksamhet inte ens är en ekonomisk fråga – då känns det uppriktigt som att kommunfullmäktige inte har något bättre för sig än att sätta käppar i hjulet för oss på landsbygden.

Ukna förskola måste räddas, för både samhällets, barnens, föräldrarnas och miljöns skull, anser skribenterna.

Ukna förskola måste räddas, för både samhällets, barnens, föräldrarnas och miljöns skull, anser skribenterna.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Insändare2024-02-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför kan det inte få vara en självklarhet att alla barn i kommunen får fortsätta gå på pedagogisk verksamhet där dom känner sig trygga, där dom trivs och där dom själv väljer att vara? Nu behöver vi återigen kämpa för att ha kvar barnomsorgen i Ukna.

För det första har det visat sig att det inte finns någon ekonomisk vinning i att flytta den pedagogiska verksamheten från Ukna idag. Bussar för skolbarnen går redan, och kommer fortsätta att gå. Personal och lokaler finns och kommer behövas i den fortsatta förskoleverksamheten.  Senaste tiden har det både kommit in behöriga pedagoger och fler barn till förskolan. Ska vi då inte ta tillvara på det och fördela barnen där resurserna finns? Så stället för att slå undan benen för den fortsatta förskoleverksamheten kan ni väl istället försöka att gynna den?

För det andra kostar det både tid och pengar för de drabbade familjerna. Miljöpåverkan i många av våra dagliga resor mer än dubblas. Allra hårdast drabbas de familjer vars syskon delas och hamnar på olika ställen. Där det helt plötsligt måste åkas till olika ställen för att lämnas och hämtas. Dubbla tider som ska passas. Det drabbar allas möjligheter att få hanterbara dagar, ingen vill lägga mer tid eller pengar på resor och pendling. Att de familjer som inte redan passerar den tilltänkta pedagogiska verksamheten ska behöva lägga 6 mil och över en timme extra varje dag i bilen är orimligt.    

För våra barns del skulle nedläggningen av den pedagogiska verksamheten i anslutning till förskoleverksamheten innebära längre dagar, både för våra barn på förskola och på pedagogisk verksamhet, över en timme dagligen. Med detta påverkas även våra skolbarns möjligheter att orka med skoldagarna och de tappar dagligen en timmes möjlighet till vila och möjlighet att slappna av i sin hemmiljö.

För det tredje och sista, HELA KOMMUNEN HAR RÄTT ATT LEVA. Alla våra barn i kommunen ska ha rätt till en dräglig vardag oavsett om de bor i tätort eller som i detta fall landsbygden. Att landsbygden ges möjligheten att leva är något som på sikt gynnar hela kommunen, företagandet i kommunen och i förlängningen även hela den svenska beredskapen. Vi alla är eller kommer i framtiden att vara beroende av att vi har en fungerande landsbygd med lantbruk, företag och människor som väljer att bo här. Oavsett om det handlar om havregryn till frukostgröten, mjölk till niokaffet, virke till er nya trall eller en servicepunkt där ni kan handla mjölk när ni besöker sommarstugan.

Vi vill ge våra barn den möjligheten att växa upp i en fantastisk miljö och ge vår fantastiska landsbygd i kommunen en möjlighet att leva även framåt, men då måste våra barn få samma möjlighet till omsorg som i tätorterna. Med de tongångar som råder idag minskar både lusten och möjligheterna att hela kommunen ska få leva för varje landsbygdsfientligt beslut som tas i kommunfullmäktige. 

Vi är många på landsbygden runt om i kommunen som hoppas att ni tar rätt beslut i kommunfullmäktige och ger oss på landsbygden en chans att fortsätta vår vardag utan längre dagar, mer pendling och mindre familjeliv. Ge oss samma möjligheter som resten av kommunen. 

Låt den pedagogiska verksamheten i Ukna finnas kvar. För barnens, landsbygdens, familjernas och miljöns skull.