"Jag har några frågor till våra regionpolitiker om flygplatsen"

För lite mer än fem år sedan köpte Region Kalmar 50 procent  av Kalmar Öland Airport AB av Kalmar kommun för 80 miljoner kronor. Nedan följer ett antal frågor till ansvariga politiker i Region Kalmar.

Hur mycket har regionen "tjänat" på flygplatsen, verkar skribenten undra. Och hur gick värderingen till?

Hur mycket har regionen "tjänat" på flygplatsen, verkar skribenten undra. Och hur gick värderingen till?

Foto: Janerik Henriksson/TT

Kalmar2025-07-09 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vilken metod använde Region Kalmar vid fastställandet av priset för Kalmar Öland Airport AB?

Vilket avkastningskrav hade Region Kalmar vid tillfället för köpet?

Vad var innehavet värderat till per sista december 2024?

Hur mycket har Region Kalmar gett i bidrag till Kalmar Öland Airport AB från första januari 2020 till sista december 2024?

Hur mycket har Region Kalmar gett i aktieägartillskott till Kalmar Öland Airport AB från första januari 2020 till sista december 2024?

När skedde den senaste utvärderingen av förvärvet i regionfullmäktige eller annat politiskt forum?

Vad blev slutsatserna i den senaste utvärderingen?

Bekymrad skattebetalare

SVAR DIREKT:

Tack för dina frågor och ditt engagemang i Region Kalmar läns investering i Kalmar Öland Airport AB. Det är helt rimligt att du som skattebetalare vill veta hur vi hanterat detta köp och det ekonomiska engagemanget därefter. Här kommer ett samlat svar som klargör de faktiska förhållandena.

När Region Kalmar län 2019 beslutade att köpa 50 procent av Kalmar Öland Airport AB från Kalmar kommun, var det ett beslut som grundades på behovet av att långsiktigt säkra flygplatsens tillgänglighet för invånarna i hela länet. Flygplatsen har en viktig regional roll för bland annat tillgänglighet, näringsliv, utbildning och beredskap. För att fastställa ett marknadsmässigt pris anlitades Svefa AB, ett oberoende fastighetskonsultföretag, som utförde en omfattande värdering av fastigheten Törneby 8:18, där flygplatsverksamheten bedrivs. Värderingen byggde främst på en avkastningsanalys, med ett viktat direktavkastningskrav på ca 7,8 procent. Det bedömda marknadsvärdet var då 160 miljoner kronor, och Region Kalmar län betalade 80 miljoner för sin andel.

Vad gäller det ekonomiska utfallet, så har värdet på regionens innehav i bolaget per den 31 december 2024 skrivits ner till 35,5 miljoner kronor. Det är naturligtvis en avsevärd skillnad från ursprungsinvesteringen, men det måste ses i ljuset av pandemins effekter och den nationella utvecklingen av inrikesflyget, som drabbat många flygplatser hårt. Det är också viktigt att poängtera att detta innehav inte är köpt med förhoppning om ekonomisk avkastning, utan för att uppfylla ett tydligt ändamål, att trygga flygtrafiken i sydöstra Sverige.

Under perioden 2020–2024 har Region Kalmar län gett totalt 15,2 miljoner kronor i riktade bidrag till Kalmar Öland Airport AB. Det handlar dels om ett driftsstöd under 2021 på 14 miljoner kronor som kompensation för pandemins effekter, och dels om ett bidrag på 1,2 miljoner kronor under 2023 för satsningar på flygbiobränsle. Däremot har Region Kalmar län inte lämnat några aktieägartillskott under perioden. En kapitaltäckningsgaranti beslutades i början av 2025 som en säkerhetsåtgärd, men har hittills inte behövt aktiveras.

Som du också efterfrågar sker årliga granskningar av våra delägda bolag, och Kalmar Öland Airport AB prövades senast i september 2024 i enlighet med kommunallagen. Slutsatsen var att bolaget bedriver sin verksamhet i enlighet med ändamålet. Granskningen från lekmannarevisorerna visade också att bolaget hanterats på ett ändamålsenligt sätt.

Vi förstår att detta är en stor investering och att det finns synpunkter på både värdeutvecklingen och insatserna som gjorts. Men låt oss vara tydliga: flygplatsen är en strategisk infrastrukturresurs. För vårt läns tillgänglighet, för vår beredskap i kris och för vår koppling till omvärlden. Vi har tagit ansvar för detta gemensamt. Det handlar inte bara om pengar, utan om att säkra en funktion som är avgörande för både medborgare och näringsliv i hela Kalmar län.

Tack för att du bryr dig och hör gärna av dig igen, transparens och öppenhet är grunden i vår demokrati.

Angelica Katsanidou (S) Regionstyrelsens ordförande 

Karin Helmersson (C) Regionstyrelsens vice ordförande

Malin Sjölander (M) Regionstyrelsens vice ordförande