Al-Jazira och det fria ordet
Landets i särklass största bokmässa har dragit igång igen. I år är temat yttrandefrihet och ovanligt många av gästerna i Göteborg talar om annat än skönlitteratur.
På bokmässan. Mostefa Souag var i flera år chef för al-Jaziras Londonredaktion. Nu har han startat al-Jaziras nya Center for Studies i Doha, Qatar. Foto: Al Jazira
Foto:
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I år är det tio år sedan al-Jazira, arabvärldens CNN, började sina sändningar. Satellit-tv-kanalen var något helt nytt i arabvärlden - och den fick snabbt sina fiender. Måttot är "Åsikten, och den andra åsikten" och principen är att alltid redovisa båda sidorna i en konflikt. För första gången i arabisk tv fick israeler uttala sig när det handlade om Palestinakonflikten, och president Bush när det handlade om kriget i Afghanistan eller 11 september-dåden.
Mostefa Souag är inbjuden till Göteborg för att tala om yttrandefrihet. Det gör han tillsammans med bland andra Hugh Miles, brittisk journalist som i flera år rapporterat från arabvärlden med al-Jazira som en viktig källa.
Förra året kom hans bok, "Al-Jazeera. How arab tv news challenged the world". Boken handlar om en tv-kanal som slår västerländska kanaler på fingrarna med sina nyhetsscoop från exempelvis Palestinakonflikten och senast kriget i Libanon, men också om yttrandefrihet.
- Yttrandefrihet är en nödvändig pusselbit i en demokrati. Det går inte att ha demokrati utan fria medier och ur den aspekten är al-Jazira ett stort steg framåt.
Mostefa Souag lyfter också fram kanalens oberoende som något unikt.
- Vi lyckades skapa ett fritt utrymme som inte har funnits i arabvärlden tidigare. Vi ger människor en plattform, inte minst genom de program som sänds live och är öppna för alla att exempelvis ringa till. Våra gäster får säga vad de vill utan att kunna censureras.
Fortfarande är al-Jazira illa omtyckt av många statsöverhuvuden. I Algeriet tvingades man stänga sitt kontor, i Saudiarabien är kanalen portförbjuden och i USA har regeringen kallat kanalen för terrorister.
- Al-Jazira är ingen perfekt nyhetskanal, den ger en subjektiv bild av vad som sker i världen precis som andra nyhetskanaler. Till exempel rapporterar man mycket känslosamt när det handlar om våld i arabvärlden och jag tror att man måste akta sig för att kliva över en gräns, säger Hugh Miles.
Han tror att al-Jazira har gjort en stor insats för kvinnors rättigheter i arabvärlden. Under kriget i Libanon hade kanalen ett antal kvinnliga reportrar på plats, som rapporterade live från fronten.
Al-Jazira startades av emir Hamad bin Khalifa, statsöverhuvud i Qatar. Ekonomiskt är det ingen bra affär, varje år går kanalen med förlust, men Hugh Miles tror inte att det ses som ett problem.
- De senaste åren har emiren lagt mycket mer pengar på konst än vad han har lagt på Al-Jazira, han är ofattbart rik. Men det är en bra fråga, varför fortsätter han finansiera al-Jazira? undrar Hugh Miles.
Svaren är flera. Mostefa Souag säger att emiren är en upplyst man som vill se fria medier med trovärdig information i arabvärlden. Men emiren är ingen demokrat, och Hugh Miles ser lite mer krasst på hans tv-satsning.
- När emiren fick makten 1995 hade Saddam Hussein just ockuperat Kuwait och han var rädd att Qatar stod på tur.
- Jag tror att al-Jazira var en del av emirens strategi för att försvara Qatar, säger Hugh Miles.