Avfallet finns redan och måste tas om hand

Kärnavfall. Det finns cirka 4 500 ton använt kärnbränsle i Sverige som måste tas om hand för slutförvaring. Ett av alternativen är Oskarshamn.Foto: Lars Pehrsson/SVD/SCANPIX

Kärnavfall. Det finns cirka 4 500 ton använt kärnbränsle i Sverige som måste tas om hand för slutförvaring. Ett av alternativen är Oskarshamn.Foto: Lars Pehrsson/SVD/SCANPIX

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2006-11-22 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I insändaren "Lägg ner kärnkraften" den 15 november önskar signaturen "Maria" att vi ska ersätta kärnkraften med andra energikällor. Hur energiförsörjningen ska ordnas i Sverige har SKB inga synpunkter på men oavsett hur länge kärnkraften drivs så finns det redan avfall som måste tas om hand på ett långsiktigt säkert sätt. Det är SKB:s uppdrag.

Det finns i dag, efter drygt 30 års användning av kärnkraften i Sverige, cirka 4 500 ton använt kärnbränsle. Detta bränsle förvaras i dag i vattenbassänger i Clab, mellanlagret i Oskarshamn. Anläggningen är mycket säker men övervakning dygnet runt är ett måste för säkerheten.
Därför avser SKB att bygga ett slutförvar på cirka 500 meters djup i urberget där övervakning inte krävs. Flera barriärer som är oberoende av varandra (koppar, bentonitlera, berg) hindrar avfallet från att komma i kontakt med människa och miljö. Forskning kring metoden har pågått i cirka 30 år.

"Maria" ifrågasätter också den Temo-undersökning som gjorts i Västerviks kommun, på uppdrag av SKB. Undersökningen genomfördes våren 2006 och bestod i 150 telefonintervjuer inom Västerviks kommun. De tillfrågade fick bland annat frågan om hur de ställdes sig till ett slutförvar för använt kärnbränsle i Oskarshamn under förutsättning att det där finns en lämplig plats. Av dem som svarade på frågan sade sig 72 procent vara helt för eller för och 21 procent sade sig vara helt emot eller emot.
Genom att bygga ett slutförvar, enligt den metod som SKB föreslår, skjuter vi inte över ansvaret på kommande generationer. Det är vi som nyttjat kärnkraften som också ska ta ansvar för avfallet.
Läs mer om