Barnen vårt gemensamma ansvar
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Alla barn har rätt att leva i trygghet, utvecklas och skyddas från exploatering. Ändå kränks dessa rättigheter dagligdags för miljoner barn, framför allt i fattiga länder. Vi som engagerar oss i Unicef, FNs barnfond, menar att människor i Sverige och andra rika länder har ett ansvar också för andra barn än våra egna. I 158 länder kämpar Unicefs medarbetare dagligen med detta arbete. En förutsättning för att de skall kunna fortsätta detta arbete är att människor som du och jag ställer upp med pengar och tid. Trots att Unicef är ett FN-organ får organisationen inga pengar ur FN:s budget, utan är helt beroende av frivilliga bidrag från regeringar, företag och privatpersoner.
I dag beräknas en femtedel av jordens befolkning vara fattiga. Över en halv miljard barn lever på mindre än en tio kronor om dagen. Men det handlar inte bara om pengar. Fattigdomen manifesterar sig på olika sätt: brist på pengar, brist på vatten, brist på hälsa, brist på inflytande. De bakomliggande orsakerna är naturligtvis många och komplicerade. I grunden handlar det om en snedfördelning av resurser och dåligt ledarskap. Det handlar också om att utvecklingsländerna avsätter för lite pengar till hälsovård och utbildning, och dessutom är svårt skuldsatta. Därför behövs fortfarande hjälp från rika länder. Unicef menar dessutom att rika länder borde använda en större andel av biståndet till sociala sektorer.
Lösningen på problemet är, som alltid, politisk vilja. Viljan att minska fattigdomen finns. Det står klart sedan samtliga FN:s medlemsländer ställt sig bakom de åtta så kallade millenniemålen för mänsklig utveckling. Millenniemålen innebär att alla världens länder, FN-organ och andra internationella organisationer har fått måttstockar för sitt arbete.
Tillsammans har vi ett drygt decennium på oss att förverkliga dessa åtta löften om en bättre värld. År 2015 är satt som slutdatum då målen skall vara uppnådda. Kunskapen om vad som behöver göras finns också. Utmaningen är att förvandla vilja till pengar och i slutändan en bättre vardag för barn. Unicef arbetar för att överbrygga det rättvisegap som fortfarande finns mellan länder i nord och syd. Det är en mänsklig rättighet att få leva ett värdigt liv. Vi har alla en skyldighet att se till att denna rättighet blir verklighet för alla människor.
Vi måste alla sätta barnen främst.