Beslut om jakt ska fattas lokalt

Västervik2006-08-18 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jakt är en stor folk- och friluftsrörelse och jakten är en viktig del av naturvården. Vi har över 300 000 jägare i landet och tusentals i Kalmar län och det ligger i deras intresse att viltet och jaktmarkerna förvaltas på ett klokt sätt. Jakten ska vara långsiktig och ske med ett klokt nyttjande av den förnybara naturresurs som viltstammen utgör.
När starka särintressen kolliderar måste politiken vara både tydlig och förutsägbar. Jakt- och friluftsaktiviteter berör många och därför måste besluten i dessa frågor fattas både nationellt, regionalt och lokalt. Ju närmare de som berörs av ett beslut - beslutet fattas - desto större möjlighet att det blir ett bra beslut.

Självklart skall alla beslut om jakt föregås av en riktig dialog där alla som berörs av beslutet har fått en möjlighet att komma till tals. Frågor som rör jakt, jaktförvaltning och rovdjur är frågor som EU inte ska lägga sig i utan lämna till varje enskilt land att bestämma om.
Idag utformas vår rovdjurspolitik i Stockholm och de som i praktiken berörs och drabbas av besluten har inte fått möjligheter att påverka. Det har gått så långt att man inte ens har rätt att skydda sin egendom.
Jordbruksministerns käcka tips om att vi ska förse våra jakthundar med pinglor för att skrämma vargen, visar på en fundamental okunskap.
Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet som i riksdagen enats om en halvmesyr, tar inte tar hänsyn till vare sig jakthundar eller tamdjur. För oss är det självklart att privat egendom alltid ska skyddas från rovdjur oavsett var angreppet sker. Vi har sedan länge försökt att nå en förändring i § 28 i jaktförordningen för att möjliggöra detta.
Läs mer om