Besviken på 4H-sommarläger
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Andra dagen delade ledarna upp oss i grupper. Min grupp fick leka. Sedan fick vi vara ensamma med våra rumskompisar.
Sedan ringde ledarna i en klocka och så fick vi städa i matsalen och vi fick städa våra stugor. Sedan fick vi vara ensamma innan vi fick mat. Sedan fick vi vara ensamma igen.
Vi fick lägga oss jättesent. Nästa dag väckte dom oss jättejättetidigt, då fick vi frukost. Och dom som inte gick upp gick ledarna med kastrullock och smällde i deras stugor.
Sista dagen när vi vaknade så hade ledarna slängt bananer och senap och chokladpudding och så hade de knäckt ett ägg och slängt skinka på fönstret och vi fick städa det, annars så fick vi betala pengar för att det inte var städat.
Sista dagen åkte djuren hem och vi fick plocka upp höet som djuren hade fått.
Tredje dagen var min grupp med djuren och vi fick rida lite, dom som ville fick trava men jag fick inte trava. Sedan fick vi vara ensamma och så ringde ledarna i klockan och vi fick städa flicktoaletten och vi fick inte något gummihandskar.
Fjärde dagen skulle vi vara i skogen men vi satt på verandan i stället. Sedan fick vi städa pojktoan och dom hade pissränder och vi fick inte några gummihandskar då heller.
Vi fick spela brännboll och vi fick bada. Varje dag efter maten fick vi köpa glass och varannan dag fick vi köpa godis.
Jag tycker att vi fick städa alldeles för mycket på lägret, och dyrt var det också.Svar från 4H:
4H:s sommarläger som har bedrivits sedan 1978 har haft en grundstruktur för hur lägret fungerar. Lägren är till för barn mellan 8 och 13 år och är från söndag till fredag. Eftersom 4H är bred i sin profil innebär det att barnen får göra aktiviteter i ett brett perspektiv, allt från djurskötsel, matlagning, friluftliv, idrott och lek till kulturaktiviteter och odling.
Mottot är att "lära genom att göra" och 4H:s vision är att se till att alla våra medlemmar utvecklas till ansvartagande människor.
Lägren brukar startas första dagen med många namnlekar och rörliga aktiviteter så att barnen snabbt lär känna varandra, samt får aktiviteter som de engageras mycket i. På så sätt minskas risken för hemlängtan.
De nästkommande dagarna delas barnen in i grupper på förmiddagarna mellan klockan 9 och 12 och har aktiviteter kring matlagning/bakning, djuren, friluftsliv och skogskunskap.
Barnen är enligt vårt motto med och hjälper till med allt som sker på lägret och hör lägret till. De bakar eget bröd och lagar egen mat utifrån råvaror. De hjälper också till med städning, dels av sina egna stugor vilket sker varje dag ur hygiensynpukt, samt med den städning som behövs efter grupperna. En av grupperna hjälper alltid till med de gemensamma hygienutrymmena. Givetvis bör ju handskar finnas om man önskar det.
I djurgruppen får man ta hand om djuren som finns på lägret. Ibland får man rida och ibland är det häst och vagn, beroende vilken storlek på häst som finns att tillgå. Det är ju en prova-på-aktivitet när man rider och därför blir det ingen avancerad ridning att tala om.
På eftermiddagarna har barnen en del fri tid, men erbjuds alltid egna aktiviteter och det finns ett stort utbud med både inomhus- och utomhusleksaker. Dessutom erbjuds organiserade aktiviteter såsom bad, brännboll och lekar, men även hantverk som till exempel kardning och tovning och texiltryck.
På lägret ingår dessutom 4H-kunskaper som kan vara bra att ha om man vill starta en egen 4H-klubb.
På kvällarna försöker vi ha lägereld när vädret tillåter, eller annan mysstund. Barnen går till sängs klockan 21-22. Det innebär ju dock inte att de somnar då, eftersom en sak med att åka på läger är att man pratar och busar med sina rumskompisar på kvällarna.
Dock försöker ledarna verkligen få alla att somna i någorlunda tid eftersom väckningen är halv åtta dagen efter.
För en del barn kan detta kanske vara en sen tid, men det största problemet är de barn som inte vill sova utan busar på långt in på natten. Då blir man förstås trött dagen efter.
Lägret innehåller en del fri tid, eftersom de flesta deltagarna uppskattar att gå och vila en stund, leka med sina nya kompisar eller helt enkelt bara vara. Det är viktigt att barn i dag lär sig att ta det lugnt och inte ha ett fullspäckat schema hela tiden. De flesta brukar faktiskt tycka att det är för mycket aktiviteter.
Priset för lägret är anpassat efter de faktiska kostnader som finns när man anordnar läger, såsom hyra, mat, ledarlöner, försäkringar, med mera. Man kan ju önska att konstnaden går att få ner, men det är redan svårt eftersom lägren inte går med vinst. Det finns fonder och stiftelser man kan söka pengar ur när man vill åka på läger - det är ett bra tips!