BetraktelseAtt försaka är inte att bli lottlös
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Tema: Nåd och tjänst
Text: Matteusevangeliet 19:27?30
Då sade Petrus: ?Vi har ju lämnat allt och följt dig. Hur blir det då för oss?? Jesus svarade: ?Sannerligen, vid världens återfödelse, när Människosonen sätter sig på härlighetens tron, skall också ni som har följt mig sitta på tolv troner och döma Israels tolv stammar. Var och en som för mitt namns skull har lämnat hus eller bröder eller systrar eller far eller mor eller barn eller åkrar skall få hundrafalt igen och ärva evigt liv. Många som är sist skall bli först, och många som är först skall bli sist.?
I morgon är det Septuagesima, som betyder ?den sjuttionde?. Vi kan bara konstatera att tiden går fort. Efter endast två söndagar efter Trettondedag jul går vi nu in i förfastan. Dagarna från Septuagesima till och med tisdagen efter Fastlagssöndagen bildar alltså förfastan, en förberedelsetid till förberedelsetiden. Den egentliga fastan börjar med Askonsdagen.
Söndagen Septuagesima kan vi se från tre synvinklar. För det första, som en dag i Böneveckan. Mellan den 18 och 25 januari firas denna vecka, med ?Kristus -kyrkans enda grund? som tema.
För det andra, Septuagesima firas också som Bibelns dag. Målet för Bibelns dag är att fokusera på det som är gemensamt för alla kristna, och att ge församlingar och lokala kristna råd och redskap för att möta kristna från andra traditioner. Men Bibelns dag vill också väcka kyrkorna till ansvar, att gemensamt göra Bibeln tillägninglig, t.ex. genom att översätta, trycka och sprida den till alla folkgrupper i världen.
Enligt den senaste statistiken från UBS ( United Bible Societies ) finns nu Bibeln översatt till 2 355 språk. Under det senaste året har 52 nya översättningar tillkommit. Av dessa översättningar är 9 stycken hela Biblar. De övriga är delar av Bibeln.
Experterna menar att det talas mer än 6, 500 språk i världen och trots att c a 90 öprocent av befolkningen i världen ändå kan ta till sig Bibeln genom någon av de översättningar som finns så kvarstår dock det faktum att ca 4 300 språk ännu saknar Bibeln eller delar av Bibeln. Det ligger ett stort ansvar för kyrkorna att göra Guds Ord tillgängligt till dessa folkgrupper på det egna Språket! Om vi tänker tillbaka på Sveriges historia, så var det framför allt, tack vare tillgången till Sv. Psalmboken, Lilla Katesken och i vis mån även postillor och Bibeln, folk höll sin läskunnighet levande, men också lärde sig att skriva och läsa.
För det tredje är Septuagesima, med sitt tema: Nåd och Tjänst, en söndag som vänder upp och ner på alla våra vanliga begrepp och föreställningar.
I verserna före söndagens evangelietext hade Jesus undervisat en rik ung man om livets väg och hade krävt av honom att han skulle sälja allt han ägde, ge åt de fattiga, och att han sedan skulle komma och följa honom. Men den unge mannen lämnade Jesus, som det står ?bedrövad?. Detta gav Jesus anledning att undervisa lärjungarna om mammons faror. Lärjungarna började undra och en av dem Petrus frågade: ?Vi har ju lämnat allt och följt dig. Hur blir det då för oss??
Det är här Septuagesima med dess budskap kommer in och vänder upp och ned på alla våra vanliga begrepp och föreställningar: ?Många som är sist skall bli först, och många som är först skall sist.? Min rikedom, präktighet och godhet kan inte hjälpa mig att ärva himmelen, inte heller för att jag är skötsam, klander fri eller att jag är fullkomlig som människa. Nej, allt hänger på Guds nåd och hans barmhärtighet och detta är Jesu förtjänst. Hans död på korset och min tro på honom.