Bidrag och försäkringar

Västervik2006-10-11 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I vår nyss avslutade valdebatt användes begreppet bidrag ganska vårdslöst. Sjukskrivna är väl försäkrade så att pengar utgår vid sjukdom och arbetslösa är väl också försäkrade. Om försäkringspremien tas genom skatt eller genom avgift eller rent av minskat löneutrymme är i det sammanhanget inte avgörande. Dock använde de "neutrala" debattledarna i TV-debatterna genomgående begreppet bidrag på känt borgerligt manér.
Nu vet väl alla tänkande människor att Sveriges arbetsliv utvecklats enormt till högre produktivitet och därmed mindre antal anställda. Företagen får högre vinster och ibland verkar det faktiskt som att den verkställande direktören, som kan spara tillräckligt på arbetskraftssidan, blir rikligt belönad inte bara lönemässigt utan även genom fint bonusprogram. Nåväl, ganska få har för hög lön, men många tjänar alltför lite.

Kanske man ändå kunde stanna upp och tänka på de sysselsatta, som pressas mer och mer för att höja produktiviteten. Det är inte märkligt att detta system innebär fler sjukskrivningar. Vidare upplever vi alla ett enormt tjatande om möjliga besparingar inom den offentliga sektorn.
Men man kunde kanske ägna en tanke åt vårdsektorn, som väldigt ofta är underbemannad. Det är omöjligt mata en pensionär fortare än normalt, om man inte direkt vill avliva pensionären ifråga. Samma sak gäller sjukvård och därmed följande medicinering och så vidare i all oändlighet.
De duktiga räknenissarna inom Skattebetalarnas förening borde göra studier både inom vården och på verkstadsgolvet. Det går inte att pressa folk hur mycket som helst. Fortsätter eländet kommer alltfler att bli sjukskrivna, men kanske rationaliseringar inom det offentliga kan ge minus pensionärssidan.
Läs mer om