Böcker är böcker &
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Böcker är böcker och framföds alla med samma förutsättningar och begränsningar och det bästa sättet att beskriva hur tillkomsten går till är väl att säga att det är en kombination av människors inspiration och transpiration.
Det kan i sammanhanget vara skäl i att säga något om gudsfigurernas existens. Om det finns gudar eller ej är egentligen en helt ointressant fråga. Den som säger att ?det här är min gud? har naturligtvis all rätt att säga så och ingen annan kan säga något däremot. Det finns varken möjlighet eller anledning att diskutera saken.
Men om någon säger att min gud har den ena eller andra egenskapen, då finns genast något påtagligt att syna i sömmarna. Och så bör man göra med de minst sagt orimliga påståenden om omständigheterna kring jordens och mänsklighetens ? och Bibelns! ? tillblivelse med mera som teologer och präster med flera förfäktar. Flertalet teologer har gett upp när det gäller frågan om jorden snurrar runt solen, om jorden är rund eller platt, och det vore ärligast av dem att utan omsvep konstatera att Bibeln är en samling muntligt och/eller skriftligt traderade berättelser som i dag närmast kan betraktas som sin tids folksagor.
Därigenom skulle de kunna ge plats för de religiösa känslor som det förhoppningsvis kan finnas kvar någon liten rest av. Då skulle vi slippa det maktmissbruk som i dag uppenbarligen karaktäriserar de flesta religioner, kristendomen inte undantagen. Det kanske till och med skulle kunna bli fred på vår stackars jord, men det vore kanske att hoppas på för mycket, spekulationsekonomierna måste nog i så fall också elimineras.