Bojkotta de olympiska spelen i Peking

Sport och politik går visst ihop. OS som idé bygger på fredliga intentioner och därmed borde OS i Peking bojkottar, anser insändarskribenten.

Sport och politik går visst ihop. OS som idé bygger på fredliga intentioner och därmed borde OS i Peking bojkottar, anser insändarskribenten.

Foto: TOBIAS RÖSTLUND / SCANPIX

Västervik2008-04-19 00:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Argumenten för och mot en OS bojkott har kastats fram och tillbaka i massmedia. Vår statsminister har redan sagt att han är emot en bojkott och just nu gör han en resa i Kina som allt mer liknar ett erkännande av den nuvarande regimen. Både bojkott och mänskliga rättigheter har diskuterats men vår statsminister svarar avvikande eller inte alls. Statsminister må kanske tjäna på att bli vän med Kinas diktator men etiskt kan man inte kalla det.OS facklan har följts av protester och den fråga som verkar har tänt denna alternativa eld är Tibet frågan. Det är bra att protester har väckts men det borde ha skett tidigare. För Europas stats- och regeringschefer borde det vara en självklarhet att bojkotta OS i Kina. Om man hävdar att man vill ha en värld där mänskliga rättigheter respekteras och demokrati är en självklarhet för alla borde inte beslutet om bojkott vara svårt. Det är nämligen självklart att ett OS i Kina är ett erkännande av regimen, att hävda något annat är att göra sig dummare än man är. Problemet är inte att Kina kan göra ett propaganda nummer av OS; vilket de kommer att göra utan att man går ifrån sina principer. OS ska handla om att samla alla i fredlig samvaro, tävla om vem som är bäst. Men om värdlandet går med på dessa principer så har principerna förlorat sitt värde.Många gånger hör man att sport och politik inte ska blandas ihop men då frångår man OS mest grundläggande principerna. OS var redan under antiken en plats för fredlig samvaro människor emellan. OS har varit ett monument över alla människors lika värde och människovärde. Dessa principer måste följa i OS fotspår annars förlorar OS mycket av sin mening, principernas värde kan endast upprätthållas om de följs. Vissa hävdar att OS sätter Kina i fokus och att det kommer att göra att det blir mer öppet, men detta är inte heller ett hållbart argument. För att få förändring så måste man lägga någon form av tyngd bakom ens ståndpunkter. Det gjorde man mot apartheidregimen genom både politiska och ekonomiska bojkotter. Om vi vill att Kina ska förändras och om vi vill ha en värld där alla människor är välkomna så Ja då krävs en bojkott. Vill vi ändra Kinas mänskoföraktande politik så måste vi agera nu.
Läs mer om