Borgerlig katastrofpolitik

Västervik2005-12-10 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är snart ett år sedan tsunamikatastrofen slog till mitt under en storhelg i Sverige. Hundratusentals människor fick sätta livet till, en del av dem svenskar.
När den tillsatta kommissionen nyligen kom med sin rapport var kritiken mot regeringen Persson hård och säkert också rättvis.
Den borgerliga alliansen har försökt att exploatera katastrofen för att uppnå kortsiktiga politiska fördelar genom att häftigt angripa den socialdemokratiska regeringen. Det märkliga blir när borgarna plötsligt ställer krav på att staten skall sköta katastrofarbetet. De brukar ständigt och jämt predika att marknaden är överlägsen politiken. Då borde den självklara borgerliga politiken vara att marknaden själv skall sköta katastrofarbetet, i det här fallet resebolagen och försäkringsbolagen. En självklar fråga blir då varför inte marknaden själv är bäst på att handha och sköta naturkatastrofer som tsunamin?

Borgarna antyder att de skulle ha skött katastrofarbetet bättre än regeringen. Hur trovärdiga är de? Lars Bäckström som är riksdagsman för vänsterpartiet gjorde i budgetdebatten den 23 november en genomgång av den borgerliga alliansens förslag till skattesänkningar de kommande tre åren: etta, moderaterna med 88,8 miljarder kronor, tvåa folkpartiet med 82,6, trea kristdemokraterna med 67,3 och fyra centern med 35,1. Den borgerliga alliansen vill genomdriva stora skattesänkningar samtidigt som man vill bygga upp en armada som ständigt skall stå beredd att flyga världen över för att rädda svenskar i nöd.

I USA har Bushadministrationen redan genomfört mycket av den politik som borgarna själva vill bedriva;skattesänkningar för de rika och stora privatiseringar i den offentliga sektorn. I New Orleans svepte orkanen Katrina in den 29 augusti och orsakade en stor katastrof med materiella skador och mänskligt lidande som följd. I världens rikaste land kunde vi förvänta oss ett välorganiserat räddningsarbete. Men när vi såg tv-bilderna från New Orleans påminde denna stad mer om en stad i ett land i tredje världen. Räddningsarbetet var obefintligt då räddningstjänsten har privatiserats och satsningar på infrastruktur har omöjliggjorts på grund av skattesänkningar för de rika. Frågan är om den borgerliga alliansen med stora skattesänkningar hade bedrivit ett bättre räddningsarbete än den nuvarande regeringen?
Läs mer om