Bygg fler enkelrum för vård i livets slutskede

Västervik2006-03-09 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Palliativ vård definieras som vård i livets slutskede, eller som vård nära döden. På Västerviks sjukhus finns ingen speciell avdelning för detta ändamål. Dessa patienter kan i slutskedet av sin sjukdom, exempelvis cancer, få ligga på en fyrasal på en akutvårdsavdelning. På samma sal kan det ligga nydiagnostiserade cancerpatienter.
Man försöker givetvis skaffa enkelrum till de svårast sjuka, vilket är svårt ibland på grund av att enkelrummen är få och oftast upptagna. I mesta möjliga mån skall dessa patienter vårdas i hemmet men många gånger sviktar anhörigvården av olika skäl. Då återstår bara alternativet att åka in på sjukhus. Anhöriga i dag gör en heroisk insats som avlastar slutenvården enormt.

Palliativ vård är en aktiv helhetsvård för patienter med obotbar, symtomgivande sjukdom och med begränsad, förväntad överlevnad. Huvuduppgiften är att lindra smärta och andra symtom samt stödja på ett psykologiskt, socialt och existentiellt plan. Inom slutenvården försöker man att tillgodose alla dessa behov men resurserna räcker inte alltid till eftersom man samtidigt skall ta hand om akut sjuka, nyopererade och även patienter som skall opereras.
Målet för palliativ vård är att ge högsta möjliga livskvalitet för både patienten och de närstående.
Västerviks sjukhus skall byggas om för fler miljoner, det är bra. Jag hoppas bara att arkitekterna och planritarna har en nära förankring till verkligheten och att det byggs fler enkelrum så att vården för de svårast sjuka blir acceptabel för både patienter anhöriga och personal.
Läs mer om