Dålig bortförklaring av ICA

Omsorgen om grisar fördyrar produktionen i Sverige jämfört med konkurrerande länder, hävdar insändarskribenten.foto: scanpix

Omsorgen om grisar fördyrar produktionen i Sverige jämfört med konkurrerande länder, hävdar insändarskribenten.foto: scanpix

Foto: Felipe Morales / SvD / SCANPIX

Västervik2009-06-11 00:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Grossisterna har med ICA i spetsen nonchalerat svenska grisuppfödare sedan EU-inträdet. Då var handeln med få undantag mycket hårdnackad i prisförhandlingar, för nu kom tillfället att importera billigt kött.Följden blev prisras för oss svenska uppfödare. Vi hade inte ens täckning för rörliga kostnader. Sen dess har tillgången på svenskt griskött minskat med cirka 30 procent på grund av dålig lönsamhet. Den volymen kunde nog avsatts.Den djuromsorg vi har för grisar i Sverige beräknas fördyra uppfödningen med en till två kronor per kilo kött det så kallade mervärdet, jämfört med våra konkurrentländer. Tro nu inte att vi längst ner i kedjan fått stoppa den marginalen i egen ficka utan största delen av den har handeln tagit hand om. Att detta förhållande råder bevisas av att avräkningspriset till oss producenter i stort sett ligger lika mellan Sverige och Danmark. Tillika har svenskt kött utnyttjats som dragplåster för oidentifierat billig import. Då den egendomliga EU-regeln råder att när kött är söndermalt och hamnar i ett paket i köttdisken kan man helt legalt sätta en svensk flagga där. Fritt fram för manipulationer.Nu kommer jag till rubriken. Här påstår sig kvalitetschefen på ICA inte känt till hur uppfödningen gick till i Danmark. Är inte det det första man kontrollerar vid import av så stora mängder, 40 000 ton per år. Den bristande kunskapen är ju ett svek mot konsumenterna. Svagt! Detta skadar förtroendet för såväl producent som konsument.Som köpare av livsmedel väljer Du fritt och har makten. Det som jag kan garantera med 30 års erfarenhet av grisuppfödning är djur uppväxta på foder utan antibiotika, hormoner eller andra icke nödvändiga tillsatser. Inga sjukdomsbehandlingar i förebyggande syfte. Generösa utrymmen med halm och god omsorg. Regelbunden kontroll av veterinär och myndigheter, en dryg kostnad för uppfödaren.Väljer Du konsument svenskt är det ett säkert livsmedel.Den kritik som jag framfört gäller naturligtvis inte de enskilda handlarna, utan grossistkedjorna, vilket jag hoppas framgått.
Läs mer om