Dålig personalpolitik?
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Verdandis ståndpunkt grundas på en artikel i VT inför kommunstyrelsens sammanträde den 6 december. Vid sammanträdet redogjordes för konsekvenserna av regeringsförslaget ?Drivkrafter för minskad sjukfrånvaro. Den som läser redovisningen i sin helhet ? den finns tillgänglig på kommunledningskontoret ? finner att den utgör en saklig redovisning av konsekvenserna utan några värderingar. För övrigt framgår att de beräkningsbara konsekvenserna torde leda till en minskad kostnad med 400.000 kronor!
Vad som är en dålig personalpolitik kan man alltid ha olika åsikter om. Det viktigaste är dock att åsikten grundas på fakta och kunskaper om de verkliga förhållandena.
Västerviks kommun har, som de flesta kommuner i landet hög sjukfrånvaro bland sina anställda. 2002 utgjorde den 8,4 procent av den totala arbetstiden. Signalerna om den ökande sjukfrånvaron har i högsta grad tagits på allvar av både kommunens politiker, fackliga organisationer och förvaltningsledningar. Utifrån detta förhållande beslutade kommunfullmäktige att för 2003-2005 för varje år omfördela cirka 1,4 miljoner kronor för arbete med att minska sjukfrånvaron.
Insatserna skulle prioriteras till:
? Förebyggande och tidiga åtgärder för att motverka långtidssjukskrivningar.
? Åtgärder för att avsluta pågående långtidsjukskrivningar.
? Särskilt riktade åtgärder för de arbetsplatser som har mycket hög sjukfrånvaro.
Under 2003 och 2004 har ett betydande arbete utförts på samtliga förvaltningar i kommunen i form av förebyggande verksamhet, arbetsanpassning och rehabiliteringsverksamhet. Arbetet fortsätter både på förvaltningarna och centralt i samverkan med våra fackliga organisationer. Redovisningar av genomförda åtgärder har lämnats till kommunstyrelsen vid två tillfällen under 2004.
Sjukfrånvaron för de åtta första månaderna 2004 för kommunen som helhet visar på en minskning till 6,8 procent av den totala arbetstiden, en nedgång med 1,3 procentenheter i förhållande till motsvarande mättidpunkt 2003. Minskning redovisas på samtliga förvaltningar.
Fortvarande finns åtskilligt arbete att utföra och fullmäktige har i strategiplanen för 2005-2007 angivit följande mål:
? Frisktalet ? andelen anställda utan sjukfrånvaro ? ska ligga över 60 procent vid planperiodens slut (2003: 42 procent)
? Andelen långtidssjuka ? över 60 dagar ? ska minska med 25 procent.
? Kommunens totala sjukfrånvaro skall minska till 6 procent.