Det är du som avgör om PPM ska vara ett lotteri eller ej
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Var man i rapporten funnit att kostnadsuttaget för PPM gör att pensionen minskar med 22 procent, alltså 1350 kronor i månaden för en genomsnittlig pensionär vill jag gärna veta. Det skulle dessutom innebära att en genomsnittlig pensionär har drygt 6100 kronor i månaden i premiepension. Eftersom premiepensionen enligt artikeln endast "utgör en mindre men ändå viktig del" av pensionen är det av allmänt intresse att veta vad författaren menar med genomsnittlig pension.
Dock är det beklagligt att den genomsnittlige PPM-spararen förlorat cirka 30 procent av insatta medel men det är helt och hållit självförvållat. Pensionsspararen har gjort ett dåligt val som resulterat i att fram tills i dag har värdet av sparandet minskat. Om även de nya insättningarna skett till samma fonder är det stora chanser att nya fondandelar köpt till ett lågt pris och situationen kan vara den omvända med en stor tillväxt när pensionen ska tas ut. Tyvärr har många osäkra sparare litat på dåliga rådgivare, men från och med i dag gäller en annan ordning ty den nya rådgivarlagen har börjat gälla. Dåliga råd kan resultera i krav på skadestånd.
Den som vill göra mig sällskap och spela med PPM pengarna bör få göra det och den som vill ha 100 procents trygghet kan välja korta räntefonder. Dessa har sedan PPM-systemet startade ökat med 3,5-4 procent per år. Eftersom jag ej har så långt kvar till pension kommer PPM för mig och för flertalet av PRO:s nuvarande medlemmar att utgöra liten del av pensionen så jag satsade ganska högt och det har lönat sig. Det finns även företag som är villiga att ta hand om och förvalta dina pensionspengar och ett förvaltningsinstitut som jag samarbetar med har givit en tillväxt på drygt 55 procent sedan PPM starten.
Vems fonder vill PRO plocka bort och vilka får vara kvar? Jag hoppas att ni ej rör mina favorit fonder ty jag vill ha möjlighet att placera i dessa. I min privatekonomiska rådgivning vill jag även i fortsättningen ha möjlighet att skräddarsy en fondportfölj utifrån bland annat kundens ålder, försörjningsbörda, riskvillighet, ekonomi och övrigt sparande. Då är ett utbud på 20-25 fonder alldeles för litet för att göra ett bra jobb. Det viktigaste är att varje sparare och rådgivare gör en analys av vad man vill få ut och vad man är villig att riskera. Dessutom är det viktigt att alla opinionsbildare håller sig till sanningen och ej låter pennan slinta iväg.