Det finns hjälp att få - men man måste vilja
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Visst finns det hjälp att få för både dig, din man och era barn.
Kalmar läns landsting och Västerviks kommun har gemensamt en beroendemottagning, Varvet, på Södra Varvsgatan 19 i Västervik.
Genom Varvet, som är en öppenvårdsmottagning, kan hela familjen få hjälp med beroendeproblematiken. Alla i familjen drabbas på olika sätt. Inte bara den person som dricker och drogare.
Din man kan vända sig till Varvet för att diskutera och besluta vilken typ av hjälp/stöd han behöver/önskar ur det "smörgåsbord" vi erbjuder. Det finns dock en fråga vi inte kan hjälpa till med och det är att VILJA för någons räkning.
Viljan och önskan att blir fri från sitt beroende måste din man ha själv.
Vi kan hjälpa och stödja honom så att han orkar hålla fast vid sin vilja/önskan under hela behandlingstiden. Vi kan också arbeta med ett motivationsarbete för att han skall våga hitta sin egen vilja och önskan att bli fri från beroendet. Men vi kan inte vilja för hans räkning. Jobbet är hans och kan inte göras av någon annan. Någon annan kan bara hjälpa till med förutsättningar och stöd.
Din man kan också vända sig till AA (Anonyma Alkoholister) eller till Länkarna vilka båda finns representerade i Västervik.
För dig, hustrun som lever med en man som har en beroendeproblematik, finns det en anhöriggrupp för kvinnor. Varannan tisdag träffas gruppen och kan bäst beskrivas som en självhjälpsgrupp. Kvinnor i samma situation ger varandra stöd i den svåra frågan att rikta sin energi mot sig själv och barnen och sluta vilja för mannens räkning. Du, hade det varit möjligt för dig att förändra din man hade det redan varit gjort och vi på Varvet hade varit arbetslösa.
Barnen som lever i en familj där någon dricker för mycket eller tar droger eller tabletter lär sig att i alla situationer ta hänsyn till denna någon. Både då "någon" är aktiv i sitt missbruk och då han/hon är nykter och drogfri. Resultatet av detta är inte positivt för barnens utveckling och försvinner inte bara för att barnen blir 18 eller 40 år om man inte får hjälp att se vad det gjort med mig, barnet. För detta har vi BIM-grupper. I mycket samma typ av självhjälpsgrupp som anhöriggruppen men anpassat för barn. Barn- ungomsgrupperna träffas en gång i vecken under ett läsår.
Var och en i familjen kan få hjälp var för sig. Det ideala är naturligtvis om alla i familjen söker hjälp samtidigt men absolut inte nödvändigt för att vara och en skall få hjälp.
Varvet når du genom kommunens växel 88 000.