Det påhittade bidragsbehovet

Västervik2006-10-31 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Från det borgerliga hållet får vi med jämna mellanrum höra att det svenska folket är bidragsberoende och att ett generöst försäkringssystem skapar passiva och hjälplösa människor.
Då Alliansen har svårt för att vara saklig och gärna blandar ihop de olika begreppen för att göra det hela mer enkelt att kritisera och angripa, så ska vi här reda ut vad som är vad.
Det största felet borgerligheten gör är att de inte vill skilja på socialförsäkringsutgifter och bidragsutgifter. Detta gör man för att kunna peka på ett större utgiftsproblem för staten än vad det egentligen är.

För att klargöra skillnaden mellan socialförsäkring och bidrag är det viktigt att fastslå att ersättningarna i socialförsäkringssystemet, det vill säga pensioner, sjukförsäkring, arbetslöshetskassa och föräldraförsäkringen, måste tjänas in genom att arbeta. Det är en intjänad försäkringsrättighet som du till största delen betalar in till själv under ditt yrkesverksamma liv.
Tvärtemot vad Reinfeldts regering påstår så har utgifterna för socialförsäkringssystemet i procent av BNP (bruttonationalprodukt) sammantaget inte alls ökat sedan 1990 utan är i dag lägre än 1990.
Alliansens argument för att sänka ersättningsnivåerna i socialförsäkringssystemet är bara till för att försvaga arbetarnas och fackföreningarnas position på arbetsmarknaden och därigenom skapa låglönejobb med minimilöner samt att på sikt riva upp anställningstryggheten och splittra LO-medlemmarna.
Läs mer om