Ekologiska hänsyn i kommunala beslut

Västervik2006-07-07 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Livskvalitet och en god livsmiljö skall vara varje kommuninnevånares självklara rättighet likväl som ett erbjudande för nya innevånare. Detta fordrar att kommunen i sin planering tar hänsyn till såväl ekonomiska, sociala som ekologiska faktorer. Centerpartiet anser att denna helhetssyn, ännu mer än hittills, måste vägleda beslut om framtiden.
För att högsta livskvalitet skall vara ett varumärke för Västerviks kommun måste kommunen sträva efter att erbjuda såväl våra nuvarande som kommande innevånare en god livsmiljö varhelst de vill leva, bo och verka i vår kommun.

Hållbar utveckling definieras som en "utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov".
Ekonomisk hållbarhet kräver ett starkt, konkurrenskraftigt och dynamiskt näringsliv som ger arbete och inkomst till innevånarna. Tillväxt kräver kompetens och ett företagsvänligt klimat. Centerpartiet anser att det är utvecklingen i näringslivet som ger möjlighet till god samhällsservice på såväl kommunalt som regionalt plan.
Social hållbarhet förstärks genom en demografiskt bättre sammansatt kommun. Sysselsättningen för ungdomar måste ökas liksom den allmänna utbildningsnivån. Social hållbarhet fordrar jämlikhet samt ett bättre fungerande integrationsarbete. Social hållbarhet är också tillgång till kultur och ett samhälle där vi känner trygghet och tillit.

Ekologisk hållbarhet är förutsättningen för fortsatt liv. Vi måste i än högre grad leva genom att bruka istället för att förbruka ändliga resurser och leva ett liv där vi inte ökar miljöskulden, utan tvärtom börjar minska den. Åtgärder måste också vidtas för att minska växthuseffekten genom ex minskad förbränning av fossila bränslen. Att minska Östersjöns miljöproblem är en av våra största utmaningar.

Centerpartiet i Västerviks kommun vill därför verka för
att Västerviks kommun blir en fossilbränslefri kommun genom att stödja och stimulera initiativ för att på lokal nivå ersätta oljan med inhemska bränslen.
ökad utbildning och information samt påverka attityden i miljöfrågor.
öka återvinning och återanvändning av avfall/förbrukade resurser.
utveckla fjärrvärmeanläggningar i ett miljömässigt helhetsperspektiv.
att på alla sätt minska miljöproblemen i Östersjön. Kommunen har där ett särskilt ansvar med 50 mil kust och 5000 öar.
Läs mer om