Electroluxpengarna ska utveckla Västervik
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Först vill jag uttrycka min tillfredsställelse med att ni är nöjda med inriktningsbesluten av hur 15 av de 20 miljonerna ska användas. Både de 10 miljonerna till Idéförädling och 5 miljoner till TjustInvest har ju en tydlig inriktning mot företagsnära behov i befintliga och nya företag och ska i första hand användas för insatser som medverkar till utveckling av företagen, och därmed skapar tillväxt och nya arbetstillfällen.
Resterande 5 miljonerna ska användas till förutsättningsskapande insatser där kommunen är en viktig aktör. En viktig utgångspunkt för användningen av medlen är kommunens, och även andra aktörers, bedömning att tillkommande arbetstillfällen i första hand skapas inom tjänste- och servicenäringen, och att det gäller både privat och offentligt finansierade uppgifter.
Vår bedömning är alltså att satsningar inom ramen för visprojektet är väl använda medel i ett långsiktigt perspektiv, eftersom det skapar förutsättningar för uppbyggnaden av ett Visans Hus i Västervik, som blir ett intressant och spännande besöksmål, och därmed skapar nya arbetstillfällen både i byggfasen och när det är etablerat.
Pengarna till planutredningar avser i första hand framtagandet av en översiktsplan för hela infartsområdet till Västervik. Ett område som blivit mer och mer attraktivt för handelsetableringar. Som ni säkert känner till har investeringar inom handel och upplevelser i Västervik de senaste åren medverkat till minst 50 nya arbetstillfällen. Intresset för handelsetableringar är fortfarande stort och syftet med planutredningen vid infarten är att göra området ännu attraktivare för handelsetableringar och därmed skapa nya arbetstillfällen.
Markanvändningen av sjönära områden syftar till att göra Västervik ännu attraktivare och därmed bland annat stimulera inflyttningen till Västerviks kommun. Ökad inflyttning skapar nya arbetstillfällen inom byggsektorn, men framförallt tror vi att kreativa människor och entreprenörer/företagare attraheras av vattennära miljöer. Ett bevis på detta är bostäder inom Tändsticksområdet.
BoatMeet är en mycket viktig del av besöksnäringen i Västerviks kommun. Vi ser BoatMeet som en reseanledning att besöka Västervik. Fler nya besökare i Västervik skapar arbetstillfällen i affärer, restauranger och andra besöksmål i Västerviks kommun. Det är viktigt att utveckla evenemangskunnandet och förmågan att skapa och genomföra små och stora evenemang under hela året. BoatMeet tillför kunskap och erfarenheter på det området.
Satsningarna på biogaståget ska både ses som en miljöinsats, och möjlighet att hitta omsättning för lokalt placerad biogas, men framförallt som en viktig aktivitet i kommunens strävan att vidga arbetsmarknadsregionen mot Linköping och därmed möjliggöra en breddad arbetsmarknad. Det långsiktiga målet är restid under timman till Linköping och att då fler väljer att bo i Västerviks kommun samtidigt som man har arbete i Åtvidaberg eller Linköping.
Ungdomsarbetslösheten är ett gissel. Ska vi långsiktigt få ett socialt hållbart samhälle måste ungdomsarbetslösheten pressas ned. Vår målsättning är att den ska halveras under det närmaste året. Lyckas vi inte kommer kommunens skattebetalare att få betala ett högt pris. Kommunens två miljoner har ett syfte. Vi vill visa staten att vi är beredda att satsa lokalt, men den stora insatsen ekonomiskt måste staten bidra med. (De två miljonerna är ett inriktningsbeslut, medlen har inte förbrukats ännu, och möjligen är det så att de inte behöver tas i anspråk.)
När det gäller utbildningsinsatser fokuserar vi på två områden:
1. Det gäller dels förutsättningarna för att studera på högskolenivå i Västerviks kommun. Vår bedömning är att de satsningar som nu görs kommer att möjliggöra att antalet heltidsstuderande kan öka från dagens 130 studerande till drygt 350 studerande läsåret 2008/2009. Det måste ses som en möjlighet för före detta Electroluxare.
2. En förbättrad service och vägledning till individer och arbetsgivare för att stimulera utbildning och kompetensutveckling och på olika sätt underlätta inträdet på arbetsmarknaden. Vi vill också tydligare än tidigare styra vilka utbildningar som ur ett arbetsmarknads- och arbetsgivarperspektiv är viktiga att kunna erbjuda både på gymnasiet och för vuxna.
Avslutningsvis vill jag betona att vi är mycket aktiva, bland annat i samarbete med Västervik Framåt AB och lokala fastighetsägare, när det gäller att etablera nya arbetstillfällen till Västerviks kommun, både inom privat och offentlig sektor. Min bedömning är att det finns en stor potential för nya arbetstillfällen, förutsatt att kommunen uppfattas som tillräckligt attraktiv för dessa etableringar. Viktiga faktorer är bland annat tillgång på arbetskraft med rätt kompetens, utvecklingsmöjligheter, attraktiva lokaler, attraktivt boende och ett samhälle med intressant kultur- och fritidsutbud. Med våra insatser tror jag att vi i många sammanhang kan uppfylla dessa krav och förväntningar. Det är i detta sammanhang som Electroluxpengarna tillsammans med skattemedel ska ge nya arbetstillfällen, och en utveckling i vår kommun.