Energipolitik efterlyses
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är ju inte bara industrin som behöver goda förutsättningar. Privatekonomiska konsekvenser måste i större utsträckning vägas in när man fattar politiska beslut som rör energiområdet. Din elräkning består av tre delar; kostnaden för elnätet (cirka 20 procent av elpriset), elhandelskostnaden inklusive produktionen (cirka 30 procent av elpriset) och skatter och avgifter (cirka 50 procent av elpriset). Stigande nätavgifter och elpriser fortsätter att pressa småhusägarna och från årsskiftet indexuppräknas energiskatten på el. Däremot så avbryts den gröna skatteväxlingen som bland annat lett till kraftigt höjda elpriser för hushållen. Den har drabbat småhusägarna oproportionerligt hårt.
Elskatten har sedan avregleringen av elmarknaden, för tio år sedan, ökat med 140 procent. Och vi betalar moms på skatten. Av all el som produceras i Sverige är det bara cirka fyra procent som produceras med växthusbidragande fossila bränslen. Genomsnittet i vår omvärld är 60 procent från fossila bränslen. Tillsammans med Norge har vi världens renaste och billigaste elproduktion. Är det då rimligt att vi skall vara bland dem som betalar de högsta elskatterna i världen? Elbranschen är politiskt styrd och det behövs en ökad insikt för att nå kombinationen låga elpriser och elkonsumtion som driver tillväxt och därmed ökat välstånd.
Hur kommer regeringen planera för den framtida energiförsörjningen? I regeringsförklaringen behandlas inte dessa frågor detaljerat. Det är dags för en rejäl debatt om hur vår energipolitik skall utformas. Att kombinera miljöhänsyn med rimliga kostnader för uppvärmningen är ingen omöjlighet. Under det kommande året kommer Villaägarnas Riksförbund att med än större kraft ge sig in i och driva debatten kring våra energipriser och energipolitik, givetvis med småhusägarnas behov i fokus.
Lars Jonsson
Regionchef
Villaägarnas Riksförbund