Etanol gynnar världens fattiga

Etanol löser inte världens alla problem, men det är ett viktigt steg i rätt riktning jämfört med dagens dominerande fossila bränslen.  Låt oss anta utmaningen!

Etanol löser inte världens alla problem, men det är ett viktigt steg i rätt riktning jämfört med dagens dominerande fossila bränslen. Låt oss anta utmaningen!

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Västervik2008-04-24 00:07
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Etanol mer än halverar bilens klimatpåverkan, men sker det på bekostnad av de fattigas tillgång till mat? Det hävdar Oskar Ege i VT den 22 april.Verkligheten är en annan. Efter årtionden med sjunkande ersättning för tredje världens grödor, kombinerat med allt högre priser för att ta dem till marknaden, kan världens fattiga bönder äntligen få bättre betalt för sina produkter. Det är precis vad åratals World Social Forum, Rättviseakademier och kyrkliga samråd efterfrågat, ofta utifrån ett moraliskt perspektiv."Tillverkningen av förnybara bränslen är inte något hot mot fattiga länder, utan snarare en utvecklingsmöjlighet", anger Worldwatch Institute - en möjlighet för de fattigaste länderna att bygga upp en egen industri och tjäna pengar istället för att fortsätta kostsam import av olja.Ege anger uppåt väggarna felaktiga siffror för hur mycket energi som åtgår för att ta fram etanol, utan att ange någon källa. Vägverket och Naturvårdsverket har alldeles nyligen granskat klimateffekten av de drivmedel som finns på mackarna i Sverige, och anger att etanol E85 minskar klimatpåverkan med 65 procent jämfört med bensin, ur ett från vaggan till graven-perspektiv. När etanolproducenterna kan använda också cellulosan i grödorna, höjs effektiviteten ytterligare.Ege påstår att "Etanolproduktionen förutsätter enorma mängder odlade råvaror i form av vete eller majs". Fel igen. När man i Sverige tankar etanol E85, är det till cirka 80 procent sockerrörsetanol, 20 procent rester från pappersmassefabriker. Den majsetanol Ege hänvisar till finns på ett enda ställe i Sverige - i form av Jack Daniels på systembolaget. Däremot kan varken etanol eller något annat biodrivmedel fullt ut ersätta vårt enorma beroende av bensin, diesel och fossil olja, utan att biologisk mångfald och livsmedelsproduktion skulle hotas. Därför är det viktigt dels att komplettera etanolen med lokalt producerad biogas och effektiv biodiesel, dels att radikalt minska bränslebehovet i fordonsflottan. Det gör vi genom energieffektivare fordon och genom att bli bättre på att källsortera bort resor - till exempel genom att uppmuntra distansarbete och videokonferenser.I sin mestadels felaktiga kritik mot etanolen missar Ege ett verkligt problem: Arbetsförhållandena på sockerrörsfälten är usla. Det är dags för oss som konsumenter att kräva drägliga arbetsvillkor för alla drivmedel. Ett lägsta anständighetskrav är att man ska kunna tanka diktaturfritt - och det går redan idag med etanolen och biogasen, men inte med bensinen och dieseln.
Läs mer om