EU och Vaxholmskonflikten
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sanningen är alltså att EU är mycket tydlig i att medborgare från andra EU/EES-länder inte skall ha sämre löner eller anställningsvillkor än det mottagande landet när de arbetar i ett annat EU/EES-land och det är det mottagande landets skyldighet att bevaka att så sker. Sverige har bestämt att detta skydd skall tillgodoses genom vårt system med kollektivavtal och fackföreningsbevakning av arbetsvillkoren. Det lettiska företag som bygger i Vaxholm står enligt uppgifter för mat och husrum med en lön på 50 kronor i timmen vilket är betydligt sämre än svenska arbetstagares arbetsvillkor och hamnar därmed i konflikt med EU-rätten, att utifrån kommande EU-arbetstagare inte får ha sämre villkor än arbetslandets medborgare.
Enligt EU:s utstationeringsdirektiv som skall reglera arbetsvillkoren när medborgare arbetar i olika länder inom EU/EES står det i punkt 22 att detta direktiv inte inverkar på den rättsliga regleringen vad det gäller att vidta fackliga stridsåtgärder. Denna rätt är också inskriven i Sveriges grundlag.
Borgerliga politiker och Svenskt näringsliv hotar i tid och otid med EU så fort de inte får som de vill och man kan inte tolka det på annat sätt än att de vill skapa oreda och oordning på den svenska arbetsmarknaden och det vore mycket intressant att få veta varför och vilka de företräder eller om de pratar i egen sak när de hävdar något annat än lagstiftningens regler.
I den enkätundersökning som Sifo gjort tycker cirka 80 procent att det inte skall vara tillåtet att arbetstagare från andra EU- länder skall behöva arbeta under sämre arbetsvillkor än svenska arbetstagare. När man därutöver pratar med företagsledare och arbetstagare är de mycket eniga i att vi måste ha ordning och reda på den svenska arbetsmarknaden .
I sammanhanget är det ändå beklagligt att det lettiska företag som kommit i rampljuset i Vaxholmskonflikten har hamnat i ett svårt läge där dåliga rådgivare med juridiska finter försöker slå mynt av situationen och dessutom blivigt livligt påhejade av personer som påstår sig vara experter. Men eftersom det är en viktig principiell fråga för den svenska arbetsmarknaden är det viktigt att lagar och regler följs.
Självklart är det heller inte bra när det uppstår konflikter men något som i Vaxholmskonflikten har varit bra är att medborgarna har fått veta borgarpartiernas åsikter inför nästa val.