Fackföreningarna garanti för en sund samhällsutveckling

Västervik2005-01-21 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I den senaste tidens diskussioner om fackets kamp mot löne- och villkorsdumpning i samband med att baltiska företag utför arbeten i Sverige framställs facket som ett maktgalet egenintresse, utan förankring.
Så är inte fallet. Facket är resultatet av ett löfte. Ett löfte som medlemmarna givit varandra: ?Sänker inte du din lön för att få ett arbete gör inte jag det heller?. Löftet är inte bara lokalt, det gäller hela landet

Det innebär att facket skall reglera löner och villkor i arbetslivet. Det sker genom att via avtal binda arbetsgivarna vid masten, om lönenivåer och övriga villkor, till exempel övertids- och skiftersättningar, semesterersättningar, arbetstider, samt tillse att arbetsgivarna uppfyller avtalen.
Det får till följd att företagen måste konkurrera med bra organisationer och välinvesterade fabriker i stället för låga löner. Det gynnar näringslivet. Företag som tror sig kunna leva på låga lönenivåer dör en snar sotdöd, det finns många exempel på.

För att uppfylla sitt uppdrag måste facket ha makt. Makt är dock inget som facket bara har, utan makten ges varje dag av de flera miljonerna medlemmarna. Samtal med icke organiserade ger vid handen att få, om ens någon, väljer att stå utanför pga ovan beskrivna uppdrag. Det innebär att i stort sett alla svenskar ställer upp på facket och dess uppdrag.
Facket utgör den största garanten för en sund samhällsutveckling. Högt löneläge och stabila villkor, samt fackets grundsyn att vi gemensamt via skatterna som omfördelningssystem, finansierar en gemensam välfärd, tillför samhället resurser som garanterar vård, omsorg, utbildning, pensioner och en fungerande samhällsstruktur.


Det som ovan beskrivs bildar en kedja som gynnar både den enskilde, näringslivet och samhället.
Vad händer om en länk i kedjan bryts? Om exempelvis en viss del av näringslivet börjar tillämpa halverade lönenivåer?
Det första som uppstår är att lönenivåerna i andra, och på sikt stora delar också pressas ner. Dock inte priser och hyror i samma omfattning. Den enskildes ekonomiska situation kommer att klart försämras.
Men det händer också saker i samhället. Skatteinkomsterna minskar. Resurserna kommer inte att räcka till samma välfärd som i dag. Den enskilde får klara sig så gott han kan.
Den som har bra förutsättningar och stort kapital kan via egna försäkringar fixa sin trygghet. Hur det kommer att gå för övriga? Ja, det återstår att se.

Kontentan är att facket inte är något maktgalet egenintresse utan en garant för den enskilde och en sund samhällsutveckling.
Facket utestänger inte någon från arbete, varken svensk eller utlänning. Men arbetet skall utföras på de villkor som gäller i Sverige. Med riktiga lönenivåer och villkor.
Och med den skattetillämpning som är grunden för det svenska välfärdssamhället.
Läs mer om