Färre kommuner och skolnedläggningar stör julefriden i Västerviks finska vänort

Västervik2005-12-10 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I dag, den 6 december firar vi i Finland vår 88:e självständighetsdag. Traditionsenligt har Närpes stad också i dag ordnat en självständighetsfest, där såväl stadsdirektören som skoldirektören och kultursekreteraren medverkade. Närpes manskör och den nya kören "Intakt", som består av 13 unga damer, såg till att den ganska talrika publiken kom i fosterländsk stämning. Den fosterländska stämningen fortsätter hela veckan, om ett par dagar är det dags att fira att det är 140 år sedan "nationalkompositören" Sibelius föddes. För första gången har hans födelsedag den 8 december utlysts till allmän flaggdag.

I början av hösten drabbades Finland likt en stormvind av en debatt om en ny "kommun- och servicestrategi". Enligt modell från Danmark vill Finlands regering drastiskt minska antalet kommuner och effektivera förvaltningen av hälsovård och utbildning. Redan om några månader är det meningen att strategierna skall vara klara. Kommunernas förtroendevalda har suttit på otaliga möten och funderat och diskuterat hur man vill ha det i framtiden. För Närpes del är det viktigt att närpesborna skall få service på sitt modersmål svenska också i framtiden, att vi inte skall bli en minoritet i en stor kommun med finskspråkig befolkning. En modell som föreslagits är att de tre städerna Kaskö, Kristinestad och Närpes skall bilda en gemensam kommun, en annan att alla de svenska kommunerna i Österbotten skall gå samman och bilda ett slags regionkommun som tar hand om hälsovård och utbildning. De flesta kommuner vill behålla sin självständighet - och därför har nästan alla tillsatt sin egen utredningsman som skall försöka ta reda på vad som är bäst för den egna kommunen.

Den andra frågan som hotar julfriden i Närpes är lågstadieskolornas framtid. Fullmäktige i Närpes har under de två senaste åren två gånger fattat beslut om att några små skolor skall stängas. Den 12 december skall fullmäktige för tredje gången ta upp frågan och kanske fatta ännu ett nytt beslut. De byar vars skolor hotas av indragning protesterar och vill ha kvar sina skolor - samtidigt har de flesta insett att alla skolor inte kan vara kvar på grund av den stora minskningen i elevantalet . Nästa läsår minskar elevantalet i årskurserna 1-6 med 50 elever.
Förhoppningsvis skall fullmäktige denna gång kunna fatta ett hållbart beslut, så att de upprörda känslorna äntligen skall kunna lägga sig och så att Närpes också i fortsättningen skall kunna ge en högtstående utbildning för sina grundskoleelever trots att elevantalet minskar.

På grund av ständigt stigande oljepriser har det småningom blivit intressant också för gemene man att tänka på en övergång till alternativa energiformer. I Närpes med intensiv odling i växthus inverkar de höga oljepriserna mycket negativt på odlingens lönsamhet. Stadsstyrelsen föreslår i nästa års budget att det skall byggas en fjärrvärmeanläggning för biobränslen i Närpes centrum. Förutom skogen har vi i Närpes många bördiga åkrar, som inte längre i dessa EU-tider ger någon lönsam avkastning och som i stället kunde användas för bränsleproduktion. Olika modeller dryftades på ett kommunforum som hölls i Närpes i november. Det som nu skulle behövas är en eldsjäl som driver på och får igång en produktion av alternativa bränslen i större skala.
Vi i Närpes hoppas att alla från våra vänorter som besöker oss tar kontakt med Nordenföreningen - vi hjälper gärna till med guidning och ger råd och tips.
Läs mer om