Folkpartiet och kollektivavtalen

Västervik2005-01-04 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vad vill folkpartiet? undrar Ove Gustavsson, tidigare ordförande i LO-facken i Västervik på Ordet Fritt den 22/12. Hans frågor rör främst den särskilda debatten i riksdagen om kollektivavtalsrätten, var folkpartiet liberalerna står när det gäller svensk arbetsrätt och den pågående byggkonflikten i Vaxholm.
I byggkonflikten i Vaxholm går konfliktlinjen inte på klassiskt vis mellan arbete och kapital; inte mellan facket och arbetsgivarna. Nej, den går främst mellan svenska byggproducenter och Byggnads å ena sidan, och dem som vill acceptera öppenhet mot omvärlden å den andra.
Folkpartiet liberalerna har som en långsiktig vision att människor själva och fritt skall kunna välja var de vill resa, bo och arbeta. Vår vision är naturligtvis inte att halvera löner! Folkpartiet menar att gränsen för vad LO kan kräva är att arbetsgivaren skall betala en lön som ligger inom kollektivavtalens löneintervall.

Vår vision innebär att vi i Sverige inte får tillämpa vårt inhemska regelverk så fyrkantigt att det uppstår återkommande rättsliga konflikter, särskilt som Sverige tydligen infört EU:s utstationeringsdirektiv på ett delvis felaktigt och ofullständigt sätt. De svenska parterna kan, enligt den aktuella EU-lagen, knappast kräva av företag från andra EU-länder att de skall tillämpa hela det paket av rättigheter och skyldigheter som finns specificerat i ett svenskt kollektivavtal. För att undvika tvister i EG-domstolen bör det finas ett starkt egenintresse hos bland andra LO att själva hjälpa till.
Målet bör vara ett nytt kompletterande Saltsjöbadsavtal (huvudavtal), som skall ge en rimlig anpassning av gällande svenska regler om kollektivavtal. Andra EU-medborgare och EU-företag bör under begränsad tid och i begränsad omfattning kunna verka här. Det är ju själva syftet med EU-rättens bestämmelser.
Alltså: Folkpartiet liberalerna står bakom att huvuddragen i svensk arbetsrätt bibehålls ? det vill säga kollektivavtal istället för detaljerad lagstiftning om minimilöner och annat. Men ? till skillnad mot Byggnads, LO och regeringen blundar vi inte för de förändringar som pågår i vår omvärld: att sovjetväldet gått i graven och EU utvidgas, och att detta får konsekvenser, nämligen att svenska löner och jobb måste säkras under delvis nya förutsättningar.
Läs mer om