FP behövs för ett renare hav

Västervik2014-07-10 06:12
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på insändare införd 9/7.

Jan-Gunnar Johansson har både rätt och fel i sin artikel ”Östersjön – en tickande miljöbomb". Rätt i sin problembeskrivning av Östersjöns katastrofala tillstånd och att stora gemensamma åtgärder krävs. Fel, åtminstone när det gäller Folkpartiet liberalerna och Alliansregeringen, i att det endast är valår frågan dyker upp i politiken.

Folkpartiet liberalerna har hela 2000-talet varit pådrivande för en mycket mer aktiv och helhetsinriktad havspolitik. Våra förslag krav inför regeringsförhandlingarna 2006 gav många resultat som både på kort och lång sikt har en positiv påverkan på vår havsmiljö och speciellt Östersjön.

Sverige fick en ny Hav- och vattenmyndighet för att arbetet med att rädda våra hav och vatten inte skulle splittras på olika myndigheter och departement. Vi fick också ett havsmiljöinstitut för att samordna forskningen, en havsmiljard för insatser i Östersjön, en havsmiljöambassadör för att lobba och trycka på och samordna arbetet med övriga länder.

EU:s strategi för Östersjöregionen (EU:s Östersjöstrategi) antogs som en av Sveriges prioriteringar under EU-ordförandeskapet 2009. Strategin ska bidra till en förbättrad havsmiljö, stark och hållbar tillväxt, minskade ekonomiska klyftor och en minskad gränsöverskridande brottslighet. Östersjöregionen ska vara en föregångsregion för hela EU. Både nuvarande EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) och hennes företrädare Cecilia Malmström (FP) har drivit på för en förbättrad havsmiljö i Östersjön.

Men arbetet måste fortsätta, få ökad fart och större omfattning! Därför är Boston Consulting Groups rapport ”Att vända motgång till möjligheter – en affärsplan för Östersjön” som jag beskrev i min debattartikel (VT Debatt 2/7) så viktig.

Vi behöver fortsatt politiskt tryck, lagstiftning och samarbete i Sverige och runt Östersjön men också en insikt att Östersjön inte enbart är ett miljöproblem utan något som berör hela samhället. Något som också kan bli en möjlighet.

Att vända en möjlig miljökatastrof till att istället titta på möjligheten att skapa riktiga jobb, innovation och affärsmöjligheter är en viktig del i räddningsplanen för Östersjön. Det är en skillnad på 550 000 jobb mellan ett sjukt Östersjön 2030 och ett friskt enligt rapporten. Det gäller jobb i turistnäringen men också inom innovation och teknologi dvs tillväxtföretag. Siffrorna gäller hela Östersjöregionen men ger också nya möjligheter för vårt land och Kalmar län.

71 procent av väljarna vill ha skyddet av haven som valfråga! Folkpartiet liberalerna delar den uppfattningen och jag kommer att göra vad jag kan för att fortsätta driva den i valrörelsen och därefter mellan valen. Förhoppningsvis i riksdagen. Ditt kryss gör skillnad – för Östersjön!

Läs mer om