Globalisering för vem?

Arkivbild: MAGNUS GLANS Electrolux lade ner fabriken i Västervik trots att den gick med vinst.

Arkivbild: MAGNUS GLANS Electrolux lade ner fabriken i Västervik trots att den gick med vinst.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2005-03-04 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi har väl alla hört vältaliga utläggningar om globaliseringens välsignelser. Men nu hörs också andra signaler: fabriker i Sverige läggs ned och tillverkningen flyttas till låglöneländer i Östeuropa eller Asien, framför allt Kina och Indien.
Två exempel är Electrolux nedläggning i Västervik och Ericssons nu planerade avveckling i Nynäshamn. Båda fabrikerna gick/går med avsevärd vinst (i Electrolux fall 126 miljoner kronor). Men detta anses tydligen ej tillräckligt. Högre vinst ska det vara! Att Ericsson år 2004 totalt hade en vinst på 26 miljarder spelar heller ingen roll. Man kunde annars tycka, att den summan skulle räcka till många bonusar och fallskärmar, men nej! Mer ska ha mer.
Istället blir det samhället och skattebetalarna som får städa upp och rycka in, i form a-kassa, förtidspension, utbildningsbidrag, AMS-kurser, starta-eget-bidrag etc. Samtidigt minskar kommunens skatteunderlag och många arbetslösa mår dåligt. Men några samhällskrav mot företagen torde inte förekomma. Det är nämligen erkänt billigt att lägga ned företag i Sverige i jämfört med i andra länder.

Det tycks alltså som om globaliseringens välsignelser endast når vissa samhällsgrupper. Och att principen om maximal vinst kommer att fortsätta att styra oss. Maximal vinst för vilka då?
Läs mer om