Hur är det med trovärdigheten?
Bränsleslukare. Jan-Olov Bernhard påpekar att lastbilarna drar betydligt mera bränsle än vad Nils Ronquist räknat med. Foto: Sören Andersson/Scanpix
Foto:
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
För att börja med livsmedelstransporterna så lär väl varje läsare omedelbart ha insett att det inte finns någon 30 tons långtradare som tar sig fram på 2,5 liter bränsle per mil. Min erfarenhet av lastbilsåkande pekar på betydligt högre förbrukning men för att få en aktuell siffra ringde jag upp ett åkeri och frågade och fick till svar att det kan vara rimligt med något mellan 4 och 6 liter per mil. Låt oss räkna med 5, men det är ju inte bara kunderna som ska åka till baka, så för lastbilarna blir det 60 mil x 5 liter per mil, summa 300 liter i stället för 75. Så var det med den trovärdigheten.
Sedan kan det nog förekomma att en eller annan kund cyklar eller går till affären.
Ronquist skriver att hans siffror ger en antydan om var problemet ligger, dock utan någon närmre förklaring, men jag tror inte han har så mycket förstånd att han själv inser var problemet ligger, nämligen att svenska kommuner i den heliga tillväxtens namn välkomnat etablerandet av stormarknader utanför centralorterna. I detta avseende har norrmännen varit förnuftigare och behållit kvartersbutikerna belägna inom gångavstånd för kunderna.
Och vad skulle en insändare från Ronquist vara om inte kärnkraft och vindkraft behandlades på det vanliga osakkunniga, icke trovärdiga sättet?
Elproduktion är nu en gång så beskaffad att tillgång och efterfrågan i varje ögonblick måste balanseras. Vi har de dygnsvisa variationerna som följer av människornas sömn och vakna verksamhet och vi har den årsvisa variationen, och de verk som bäst passar att möta dessa krav är utan tvivel vattenkraftverken under förutsättning att det finns vatten i magasinen. Och det är här vindkraften kommer in i bilden genom att så fort det blåser så kan motsvarande mängd vatten sparas till ett senare tillfälle.
Det kan vara skäl i att påpeka att kärnkraften inte kan användas för att backa upp vindkraft eftersom det av ekonomiska skäl är olämpliga att reglera dem på detta sätt. De körs på full effekt eller på en något lägre effekt som ger högsta verkningsgrad eller också står de still.
Det är ett löjligt prat om att vindkraftverken inte kör på full effekt hela tiden. Det gör inte bilarna på våra vägar och gator heller. Och tack och lov för det.
Vindkraftverken är byggda för att ta tillvara vindenergin på det sätt som är möjligt och inget annat. Det är deras uppgift och på det sättet backar de upp vattenkraften så att vattnet i magasinen kan sparas till dess det behövs.
Man ska inte heller glömma att vindkraften ger mest när behovet är störst på vinterhalvåret.
Och vinden kommer att fortsätta att blåsa långt efter det att alla kärnkraftverk är nerlagda, det är ett mycket trovärdigt påstående som jag med emfas vill framföra.